NLP Coaching

NLP Coaching: Κάθε άνθρωπος φέρει την δική του μοναδική ταυτότητα και υπογράφει την ζωή του με την δική του μοναδική πένα. Η φράση  «γνώθι σαυτόν», που είναι χαραγμένη στο μαντείο των Δελφών και χρησιμοποιούσε συχνά ο Σωκράτης, και ερμηνεύεται ως «γνώρισε τον εαυτό σου» αποτελεί την αφετηρία για το  χτίσιμο μιας υγιούς μοναδικής προσωπικότητας. 

Η γνωριμία με τον εαυτό μας αποτελεί ένα ταξίδι ζωής, ίσως το πιο σημαντικό, προκειμένου να ανακαλύψουμε δυνάμεις, αδυναμίες, χαρίσματα και αξίες ζωής. Ανακαλύπτοντας τι είμαστε, (και όχι τι έχουμε),  περνούμε στην φάση της αποδοχής της  μοναδικότητάς μας, αναπτύσσουμε τα χαρίσματά μας, διορθώνουμε τις αδυναμίες μας, εξασκούμε τις δυνάμεις μας  και πλάθουμε την ζωή μας σύμφωνα με τις δικές μας μοναδικές αξίες. 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία  λειτουργούν σαν πυξίδα που δείχνει προς ποια κατεύθυνση να οδηγήσουμε το καράβι της ζωής μας ως καπετάνιοι του καραβιού. Όταν είμαστε γνώστες της μοναδικής μας ταυτότητας  και του τρόπου με τον οποίο  ο εγκέφαλός μας μετα-φράζει  το οποιοδήποτε ερέθισμα από το περιβάλλον μας τότε χτίζουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σαφή εικόνα του ποιοι είμαστε, που είμαστε και που θέλουμε να φτάσουμε. Αυτό  μας δίνει ώθηση να αναζητήσουμε τρόπους που μας βοηθούν να το πετύχουμε.

ΠΩΣ ΤΟ NLP COACHING ΒΟΗΘΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (Nlp) προέκυψε από το «Modelling» ανθρώπων με διακριτά αποτελέσματα στην προσωπική ή επαγγελματική τους ζωή.

Με απλά λόγια, επιστήμονες παρατήρησαν και κατέγραψαν βήμα βήμα την διαδρομή που ακολουθούσε το μυαλό των ανθρώπων αυτών προκειμένου να συμπεριφερθούν με τρόπο ωφέλιμο προς εκείνους τους ίδιους και το περιβάλλον γύρω τους. Από αυτή την μελέτη δημιουργήθηκε ένα αρχείο βασικών αρχών και αξιών που όταν ένας άνθρωπος αποφασίσει να το ενστερνιστεί αυξάνει την δυνατότητα να επικοινωνήσει αποτελεσματικά και με τον ίδιο του τον εαυτό και με τους συνανθρώπους του.  

Στο Nlp Coaching, ο coach ακούει άκριτα τον coachee, καταγράφει τα βήματα που ακολουθεί το δικό του μυαλό  και παράγει μία συμπεριφορά και με πλήθος τεχνικών παρεμβαίνει στις παραμέτρους που είναι δυσλειτουργικές για τον coachee και δεν αποφέρουν τα αποτελέσματα που ο ίδιος επιθυμεί στη ζωή του.

NLP ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΗ

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαγράφουν μία πορεία ζωής με αφετηρία την οικογένεια και το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Μέχρι την ηλικία των 7 ετών ρουφάμε άκριτα όλες τις διαθέσιμες από το περιβάλλον μας πληροφορίες και συμπεριφορές και δημιουργούμε νευρωνικές συνάψεις στον εγκέφαλό μας. 

Η διαδικασία αυτή, κοινή για τους περισσότερους, δημιουργεί «μοτίβα» σκέψης και συμπεριφοράς που θεωρούνται υγιή και δεδομένα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αυτά τα «μοτίβα» δεν συνάδουν με τις δικές μας ενήλικες επιλογές και λειτουργούν ως βαρίδια στην εξέλιξή και την ανάπτυξή μας;

Η νευροεπιστήμη μιλά για νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου που σημαίνει αποδυνάμωση υπαρχουσών συνάψεων στον εγκέφαλο και δημιουργία νέων.

Νέων και ωφέλιμων για την αποδοχή της μέχρι τώρα διαδρομής μας (της χρονογραμμής μας), την ανακάλυψη της πηγής που προκαλεί τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα και της δημιουργίας νέου τρόπου σκέψης (νέου αλγόριθμου) που θα μας οδηγήσει στο να βιώσουμε το δώρο της ζωής  με χαρά, εσωτερική γαλήνη και  πληρότητα.