Την ώρα που οι επιπτώσεις της πανδημίας του covid-19 έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές σε διάφορους τομείς – όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, κι οι αερομεταφορές -, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δηλώνει ότι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι σήμερα λιγότερο ζοφερές σε σχέση με τον Μάιο.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης στην εποχή της COVID-19, η κ. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε: “Βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία. Οι προοπτικές για μία σειρά αναπτυγμένων οικονομιών είναι ελαφρά λιγότερο αρνητικές από ό,τι προβλέπαμε. Η Κίνα έχει περάσει τα δύσκολα και ανακάμπτει λίγο ταχύτερα από το αναμενόμενο”.

Συνεχίζοντας, η διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε ότι: “Η πλειονότητα των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών – εκτός της Κίνας – δεν βλέπουν μία αναστροφή της κατάστασης ακόμη. Στην πραγματικότητα, για ορισμένες από αυτές θα υπάρξει υποβάθμιση των προβλέψεων μας”.

Τέλος, η Γκεοργκίεβα επισήμανε ότι η ενδυνάμωση και στήριξη των οικονομιών είναι αναγκαίο να συνεχισθεί μέχρι να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Πιο συγκεκριμένα: “Προβλέπουμε μία ανάκαμψη που θα είναι μόνο μερική και ανομοιόμορφη. Είμαστε σε ένα σημείο, όπου μπορούμε να πούμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 12 τρισ. δολάρια φέτος και το επόμενο έτος», είπε, προσθέτοντας: «Η συνέχιση της στήριξης στις αναπτυγμένες οικονομίες είναι σχετικά ευκολότερη. Με τα χαμηλά επιτόκια είναι περισσότερο ανεκτή. Για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τις αναδυόμενες αγορές με πιο αδύναμα μακροοικονομικά δεδομένα, πρέπει όλοι να εργαστούμε για να στηρίξουμε τη διαθέσιμη για αυτές χρηματοδότηση”, πρόσθεσε η διευθύντρια του ΔΝΤ.