Έντονο ενδιαφέρον υπάρχει το τελευταίο διάστημα για τα ολοθούρια τα οποία είναι γνωστά ως τα θαλάσσια αγγούρια.
Τα θαλάσσια αγγούρια όπως τα ονομάζουν και οι ψαράδες είναι ένα είδος εχινόδερμων σκουληκιών, τα οποία τελικά αποδείχθηκε πως έχουν τεράστια διατροφική αξία και μάλιστα ήδη με αυτά παράγονται εδέσματα με υψηλή εξαγωγική αξία, ενώ είναι εξαιρετικές πρώτες ύλες για τη φαρμακοβιομηχανία.
Τα ολοθούρια μέχρι τώρα τα χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες για δόλωμα και μάλιστα τα είχε αναφέρει και ο Αριστοτέλης ο οποίος πρώτος τα είχε περιγράψει ως «το είδος του σπόγγου που δεν μπορείς να αγγίξεις».
Ήδη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει χορηγήσει σχετικές άδειες, σε αλιευτικά σκάφη, κυρίως από Κάλυμνο και Λέρο.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις που υπάρχουν, είναι πιθανόν το ενδιαφέρον να γίνει ακόμα πιο έντονο, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πλέον όμως έχουν ξεκινήσει έρευνες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την αξιολόγηση και αξιοποίηση των φαρμακολογικών και διατροφικών ιδιοτήτων των συγκεκριμένων θαλάσσιων ειδών από τη θαλάσσια περιοχή της Λέρου.