Μουσείο

Άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, το Ολυμπιακό Μουσείο στην Αθήνα, προσκαλώντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

ad

Το μουσείο βρίσκεται στον α΄όροφο του Golden Hall, στο Μαρούσι και σε άμεση σύνδεση με το ΟΑΚΑ.

Η μόνιμη έκθεσή του αναδεικνύει μέσα από μία χρονολογική αφήγηση, τους τρεις μεγάλους σταθμούς του Ολυμπιακού Ιδεώδους και τον ρόλο της Ελλάδας στην διαμόρφωσή του: η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και η Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004).

Σημαντική παρακαταθήκη στις μόνιμες συλλογές του, αποτελεί η συνεισφορά των δωρητών, Ελλήνων ολυμπιονικών και παραολυμπιονικών, ιδιωτών συλλεκτών και μελών της ολυμπιακής οικογένειας, οι οποίοι παραχώρησαν μετάλλια και προσωπικό εξοπλισμό.

Η έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας, αρθρώνεται μέσα από ενδιαφέρουσες στάσεις, διαδραστικά εκθέματα, animation, γραφιστικές απεικονίσεις, συνεντεύξεις, αντίγραφα από διεθνείς εκθέσεις και πρωτότυπο υλικό.

Διαγράφεται έτσι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, όπως εξηγούσε στην ξενάγηση η διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου, Μαρία Παπαϊωάννου, με σημείο εκκίνησης την εποχή του μύθου και τους άθλους του Ηρακλή, τα ταυροκαθάψια της προϊστορικής Κρήτης και τους μικρούς πυγμάχους της Σαντορίνης, στην Γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ολυμπία.

Η συναρπαστική εικονική περιήγηση και αναπαραστάσεις των αγώνων των κριτών, των αθλητών και των νικητών, ως την εξέλιξη των ολυμπιακών αγώνων σε παγκόσμιο γεγονός της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα, κεντρίζουν το ενδιαφέρον του θεατή.

Στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, το ταξίδι συνεχίζεται με το όραμα του Πιερ ντε Κουμπερτέν για την Αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την κρίσιμη πρωτοβουλία του Δημήτρη Βικέλλα, που οδήγησε στην πραγματοποίησή τους στην Αθήνα, το 1896.

Η φωτογραφία του Καλλιμάρμαρου κυριαρχεί σε μια από τις αίθουσες του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας, σε εξαιρετικό τύπωμα. Όπως και το γραφείο του Δημήτρη Βικέλα, από την οικία του στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Βαλαωρίτου και Κριεζώτου, όπου εγκαταστάθηκε εκεί μόνιμα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

Χορηγοί, δωρεές από τις μεγάλες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, η καθοριστική βοήθεια του Γεωργίου Αβέρωφ, πλαισιώνουν την αίθουσα της Αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ολυμπιακό Μουσείο.

Η περιδιάβαση στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας συνεχίζεται με πολλές ενδιάμεσες στάσεις πριν την ενότητα για την Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα το 2004. Προηγείται η Μεσολυμπιάδα της Αθήνας το 1906 – η αποτυχημένη απόπειρα της Ελλάδας να καθιερωθεί ως μόνιμος τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Εντυπωσιάζει η αίθουσα με το χρονολόγιο των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη διαφόρων αθλημάτων σε αυτούς.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η αίθουσα αφιερωμένη στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, με στολές και εξαρτήματα αθλητών, όπως οι μπάλες προπόνησης και η αγωνιστική ράμπα μπότσια του Γρηγόρη Πολυχρονίδη, από τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008, τα οποία δώρισε στο μουσείο ο πατέρας του αθλητή.

Η μεγάλη αίθουσα με τα αυθεντικά κοστούμια των Ολυμπιακών της Αθήνας του 2004, το μαγιό, η ζώνη και τα παπούτσια άρσης βαρών του Πύρρου Δήμα από το 1992 στην Βαρκελώνη, τα μετάλλια αλλά και οι άδειες προθήκες που περιμένουν να υποδεχτούν τα επόμενα, μας μεταφέρουν με αμεσότητα στο σήμερα.

Τo όραμα για τη δημιουργία ενός Ολυμπιακού Μουσείου στην Αθήνα είχε ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004. Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Lamda Development SA για να στεγάσει το σύνολο της ολυμπιακής κληρονομιάς της Ελλάδας αλλά και για να αναδείξει την Αθήνα ως ολυμπιακή πρωτεύουσα.

Η έναρξη λειτουργίας του μουσείου στις 14 Μαϊου 2021, σηματοδοτεί την επέτειο των 125 χρόνων από την πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα στην Αθήνα το 1896 και την αναβίωση των Αγώνων στη σύγχρονη εποχή.

Ad