Βλέποντας την ιστιοπλοΐα μέσα από τα μάτια της Ραφαηλίνας Κλωναρίδου και της
Μαρίας Μπόζη, που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες
στο Τόκιο, στο άθλημα της ιστιοπλοΐας στην κατηγορία 470, δεν μπορείς παρά να
παρασυρθείς από το πάθος, το πείσμα και την επιμονή τους. Σου έρχεται να μπεις στο
σκάφος, να ανεβάσεις πανιά και να «πετάξεις» κι εσύ μαζί τους.
Οκτώ μήνες μάς χωρίζουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, κι οι ημέρες κυλούν
σαν νερό. Καθημερινή προπόνηση στη θάλασσα, στη συνέχεια γυμναστήριο, σπίτι,
ύπνος και πάλι από την αρχή.
Η ρουτίνα της Μαρίας και της Ραφαηλίνας διακόπτεται μόνο για να συμμετάσχουν σε αγώνες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ιστιοπλοΐα μπορεί να είναι ευγενές άθλημα, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα, εάν όχι εξίσου, απαιτητικό, όπως κάθε άλλο άθλημα σε επίπεδο πρωταθλητισμού.
«Πρέπει να γίνεσαι ένα με τη φύση, το σκάφος, τον συνεργάτη σου. Πέρα από ιδιαίτερα απαιτητικό σωματικά, απαιτεί πνευματική εγρήγορση. Να αποκρυπτογραφείς τη θάλασσα, τον ήχο της πάνω στο σκάφος για να καταλάβεις τη διεύθυνση και την ένταση του αέρα», λέει η Μαρία.
Η 24χρονη Μαρία και η 25χρονη Ραφαηλίνα ξεκίνησαν την ιστιοπλοΐα από μικρή ηλικία σε διαφορετικούς ομίλους στη Θεσσαλονίκη, και από αντίπαλες επέλεξαν, από το 2015, να αγωνίζονται μαζί στο ίδιο σκάφος απέναντι σε άλλες ομάδες, στα στοιχεία της φύσης, στον ίδιο τους τον εαυτό. Με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό τους σε ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις, η πολυαναμενόμενη πρόκριση για τους Ολυμπιακούς ήρθε το 2018, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Ώρχους της Δανίας, που αναδείχθηκαν σε ένα από τα 10 κορυφαία πληρώματα του κόσμου.
Ο αέρας δεν φυσούσε, ωστόσο, πάντα με το μέρος τους. Λίγο πριν πετύχουν την πολυπόθητη πρόκριση οι νέες αθλήτριες είχαν φτάσει κοντά στο να παραιτηθούν από το όνειρο λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζαν.
«Είχαμε σκεφτεί ότι εάν δεν βρίσκαμε το budget, από το να μην το κάνουμε καλά, καλύτερα να μην το κάνουμε καθόλου», τονίζει η Ραφαηλίνα.
Με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ως Μέγα Δωρητή της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας, η Μαρία και η Ραφαηλίνα μπορούν να επικεντρωθούν χωρίς περισπασμούς στον στόχο τους: τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το ΙΣΝ βρίσκεται στο πλευρό τους για να καλύψει τις ανάγκες τους στο στάδιο της προετοιμασίας τους.
Και καθώς μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις στη ζωή ενός πρωταθλητή, διακρίνεται όλο και πιο καθαρά στον ορίζοντα της Μαρίας και της Ραφαηλίνας, οι δύο συναθλήτριες μάς δίνουν μαθήματα ζωής με τη σοφία τους: «Κάθε ημέρα βάζουμε μικρούς στόχους.
Προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτερες μέρα με τη μέρα. Και τελικά η ικανοποίηση ότι έχεις καταφέρει να είσαι εκεί που ήθελες, δίνει αξία σε όλη τη διαδρομή, σε όλο το ταξίδι», λέει η Μαρία.
Στις θάλασσες της Ιαπωνίας, στους φετινούς Ολυμπιακούς Aγώνες θα αγωνίζονται αθλητές και αθλήτριες από την εθνική ομάδα κωπηλασίας της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν επίσης την στήριξη του IΣΝ, στηρίζοντάς και το δικό τους όνειρο για την κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου για τη χώρα μας.
Η ηθική και οικονομική στήριξη της εθνικής ομάδας κωπηλασίας και του γυναικείου πληρώματος ιστιοπλοΐας 470 δεν αποτελεί νέα ή μεμονωμένη προσπάθεια του ΙΣΝ. Από την ίδρυσή του το 1996, στο πλαίσιο της κοινωφελούς δράσης του, το ΙΣΝ έχει ενισχύσει με δωρεές του ναυτικούς ομίλους σε όλη τη χώρα με στόχο την προώθηση του θαλάσσιου αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, το ΙΣΝ έχει υποστηρίξει και προγράμματα εκμάθησης ιστιοπλοΐας για άτομα με αναπηρία. Επιπλέον το Ίδρυμα έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν αθλητές στην προετοιμασία τους για τους Oλυμπιακούς Αγώνες.
Συγκεκριμένα το ΙΣΝ είχε στηρίξει για δύο χρόνια την προετοιμασία της εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας ανδρών και γυναικών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, καθώς και τη Σoφίας Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, οι οποίες είχαν κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα το 2004.