Πόδια

Ονυχοκρύπτωση: Σήμερα στον 21ο αιώνα η βλάβη της ονυχοκρύπτωσης αυτή είναι μια πρόκληση, ανεξάρτητα το αίτιο που την προκαλεί. Επίσης ηθική επιταγή για τον ποδολόγο ή ποδίατρο και όχι μόνο.

Γράφει η ποδολόγος Νάσια Χατζίνα

Γενικά όσες ειδικότητες ασχολούνται με την φροντίδα των άκρων να έχουν την ικανότητα αναγνώρισης, να προτείνουν λύσεις που πραγματικά θα ικανοποιούν τον ασθενή η δε αντιμετώπιση από τον ποδολόγο.

Είναι μια βλάβη σοβαρή, δηλαδή, είσδυση του όνυχα στο δέρμα. Η βλάβη αυτή είναι συχνή ανεξαρτήτου φύλλου ή ηλικίας και εμφανίζεται κυρίως στο μέγα δάχτυλο χωρίς να αποκλείονται και τα υπόλοιπα.

Αρχικά η βλάβη που προκαλείται είναι μικρή, καθώς όμως το νύχι αναπτύσσεται τα τμήματα της ονυχαίας πλάκας εισχωρούν στο δέρμα. Το νύχι παρεκκλίνοντας της πορείας του αναπτύσσεται εντός του δέρματος.

Το αποτέλεσμα της ανάπτυξης εντός αυτού δημιουργεί ανεπιθύμητες επιπλοκές, όπως λοιμώξεις με ανάπτυξη επώδυνης φλεγμονής. Λόγω είσφρυσης στο δέρμα είναι λείο, στιλπνό, ερυθρό, οιδηματώδες, ένα δέρμα έτοιμο να εκραγεί. Αυτό το αποτέλεσμα είναι η κατάληξη του τμήματος του νυχιού εντός των μαλακών μορίων που συνήθως οφείλεται σε πλημμελή ατομική υγιεινή, επίσης, όπως λάθος κοπή, δυσπλασία, παχυονυχία, κοιλωνυχία, ονυχομυκητίαση, ψωρίαση, υπερπλασία, υπερτροφία μεγάλου δακτύλου, στενά υποδήματα.

Αυτή η βλάβη είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του Ποδολόγου, ο οποίος ασχολείται με την εξέταση, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη, αρκεί να γνωρίζει την αιτία και την τεχνική κοπής του τμήματος το οποίο έχει παρεκκλίνει από την πορεία του.

Με την τοποθέτηση ελάσματος το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο επιθυμούν αμφότεροι. Ο γιατρός επίσης ίσως χρειασθεί μόνο μια συνταγογράφηση αντιβίωσης λόγω φλεγμονής. 

Τα ιατρικά δεδομένα ανατρέπονται. Είναι γνωστό ότι μέχρι χθες η αντιμετώπιση ήταν μέσο χειρουργικών επεμβάσεων. Τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα όχι μόνο ήταν επώδυνο αλλά και μη αναστρέψιμο, δημιουργώντας δυστροφία του όνυχα ή πλήρη ανωνυχία.

Σήμερα όλες αυτές τις ακραίες περιπτώσεις η ποδολογία ή ποδιατρική τις ανατρέπει. Ανατρέπει θεωρίες του χθες, εφαρμόζοντας καινοτόμες εφαρμογές του σήμερα-αύριο. 

Η αντιμετώπιση της υπάρχουσας είσφρυσης για ανακούφιση του πόνου καταπολεμείται με ένα θερμό ποδόλουτρο, σε πυκνό διάλειμμα μαγειρικού αλατιού και κάλυψη του νυχιού με μια αποστειρωμένη γάζα. Αυτή είναι μια προσωρινή ανακούφιση έως την επίσκεψη στον ποδολόγο. 

Σήμερα θα προσπαθήσω να σας δώσω λύσεις κοπής του τμήματος, ο οποίος έχει ξεφύγει της πορείας του. Εδώ στην κοπή, δεν μας αφορά ο παράγοντας που προκάλεσε το αίτιο, αλλά το πώς ο ασθενής θα ανακουφιστεί από τον οξύ πόνο.

Σωστό κράτημα, αναισθητοποίηση του πάσχοντος τμήματος, έλεγχος με τον ανιχνευτή για εντόπιση του όνυχα και με πολύ προσοχή, κοπή αυτού. Στη συνέχεια αφού απορροφήθηκε και το κοκκίωμα, ο ασθενής – πελάτης μπαίνει σε θεραπεία με νάρθηκα.

Νάσια Χατζίνα Ποδολόγος
Instagram