Ώρα της Γης

Η «Ώρα της Γης», η μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για το περιβάλλον, έρχεται για μια ακόμα χρονιά να μας θυμίσει όλα όσα μας ενώνουν.

Εδώ και 15 χρόνια, η «Ώρα της Γης» είναι μια μοναδική ευκαιρία, για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ώστε να ενώσουμε τη φωνή μας και να στείλουμε όλοι μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: θέλουμε ένα μέλλον βιώσιμο για όλους. Θέλουμε έναν κόσμο ασφαλή, όπου ο κάθε άνθρωπος θα έχει ίσες ευκαιρίες να εκπληρώσει τα όνειρά του.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος η «Ώρα της Γης», η οποία θα οργανωθεί το Σάββατο 26 Μαρτίου (στις 20.30), εστιάζει στο κρίσιμο θέμα της βιώσιμης διατροφής, δεδομένου ότι η τροφή (προετοιμασία, προσφορά) αποτελούσε πάντα μια πράξη αγάπης και μια χειρονομία αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα όμως, η τροφή μας αποτελεί τον ισχυρότερο δεσμό μας με τη φύση, καθώς οι  διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές έχουν άμεση επιρροή στο περιβάλλον συνολικά.

Η Γη είναι αυτή που μας προσφέρει όλα όσα έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε, καθώς για την παραγωγή της τροφής μας απαιτούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι, όπως είναι η γη και το νερό. Πόσο, όμως, σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις που έχουν οι διατροφικές μας επιλογές στο περιβάλλον;

Το σύγχρονο διατροφικό μοντέλο εξαντλεί τον πλανήτη. Ο τρόπος, με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμα σήμερα είναι η πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας, ενώ ευθύνεται και για το 25% περίπου των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Καταστρέφουμε τη φύση με τέτοιο τρόπο και με τέτοιο ρυθμό, που δεν της αφήνουμε χώρο και χρόνο για να ανακάμψει. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η επισιτιστική ασφάλεια – υπό το πρίσμα και όλων των πρόσφατων γεγονότων – αποτελεί μια από τις βασικότερες προκλήσεις της ανθρωπότητας.

Όμως, δεν είναι αργά για να κατανοήσουμε πως η προστασία του περιβάλλοντος περνάει και μέσα από το πιάτο μας. Με «σύμμαχο» τη μεσογειακή μας παράδοση και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα και τροφές που παρήχθησαν με σεβασμό προς το περιβάλλον, θωρακίζουμε τόσο την υγεία μας, όσο και την υγεία του πλανήτη. Με άλλα λόγια, η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται να μας θυμίσει πως η δύναμή μας, αλλά και το μέλλον του πλανήτη, κρύβεται και μέσα στο φαγητό μας.

Τσέκαρε κι αυτό: 

Η Επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και το επίκαιρο μήνυμά της