Παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Ιατρικοί και επιστημονικοί οργανισμοί από όλο τον πλανήτη μαζί με 100 ειδικούς απηύθυναν έκκληση προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις και να λάβουν ρητή δέσμευση ότι θα βοηθήσουν να δοθεί ένα τέλος στον στιγματισμό των παχύσαρκων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πολλές αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις και μάλιστα δημόσιες, τις οποίες θεωρούν πως είναι η βασική αιτία για το στίγμα που συνοδεύει την παχυσαρκία.

Για το λόγο αυτό μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας ζητά να υπάρξουν άμεσα κατάλληλες νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η διάκριση σε βάρος των ανθρώπων εξαιτίας του βάρους τους.

Η έκκληση αυτή δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”, με επικεφαλής τον καθηγητή βαριατρικής και μεταβολικής χειρουργικής Φρανσέσκο Ρουμπίνο του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου.

Στο κείμενό τους οι επιστημονικοί φορείς σημειώνουν με νόημα πως το στίγμα της παχυσαρκίας μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματική, αλλά και ψυχική βλάβη. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι αντιμετωπίζονται άβουλοι, άπληστοι και μαλθακοί άνθρωποι που δεν μπορούν να πειθαρχήσουν και αυτό έχει ως συνέπεια να υφίστανται ρατσισμό τόσο στον εργασιακό τους περιβάλλον, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους μέχρι και στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Όπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί φορείς το στίγμα για την παχυσαρκία αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας και στην ουσία υποσκάπτει τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ οι επιστήμονες το θεωρούν σοβαρό εμπόδιο στη μάχη κατά της συγκεκριμένης επιδημίας.

Ο επικεφαλής της κίνησης δήλωσε χαρακτηριστικά πως “ο στόχος της πρωτοβουλίας μας ήταν να συγκεντρώσουμε μια ευρεία ομάδα ειδικών και επιστημονικών οργανισμών, ώστε για πρώτη φορά να μιλήσουμε με μία φωνή και να καταδικάσουμε απερίφραστα το στίγμα του βάρους, εκθέτοντας τις παρανοήσεις που συμβάλλουν σε αυτό”.

Mάλιστα, οι ίδιοι καλούν και τα μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν την παχυσαρκία με σωστό, ισορροπημένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, χωρίς να διαιωνίζουν αυτό το στίγμα και τις διακρίσεις.