Στην Πάφο συναντάμε το περίφημο παφίτικο λουκάνικο, μία πόλη που τα 4000 χρόνια ύπαρξής της, οδήγησαν την UNESCO να προσθέσει ολόκληρη την πόλη στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της.
Το παφίτικο λουκάνικο που παρασκευάζεται στις κοινότητες της επαρχίας της Πάφου στην Κύπρο, αποτελεί ένα από τα πιο εύγευστα κυπριακά αλλαντικά.
Παρασκευάζεται από χοιρινό κιμά και αφού ωριμάσει μέσα σε κόκκινο κρασί από την περιοχή της Πάφου για τέσσερις ημέρες, αλατίζεται και εν συνεχεία καρυκεύεται! Αφού αποξηραθεί μόνο σε κατάλληλες συνθήκες, τότε είναι έτοιμο για το τραπέζι μας.
Η μαεστρία στη γεύση βρίσκεται στην ποιότητα των πρώτων υλών, αλλά και στον τρόπο παρασκευής που επιτρέπει ακόμα και την κατανάλωσή του σε ωμή μορφή.
Πρόκειται για ένα από τα πιο αγνά προϊόντα της Κύπρου, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε και μία από τις βασικές τροφές των αγροτών του νησιού, οι οποίοι συνήθιζαν να το μαγειρεύουν στη φλόγα του παραδοσιακού αποστάγματος ζιβανίας σε ένα τηγανάκι.
Οι προσωπικές μαρτυρίες των σημερινών παρασκευαστών του παφίτικου λουκάνικου αναφέρουν πως η μέθοδος μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά στους κατοίκους της Πάφου και μαζί με αυτή, μεταφέρονται και οι εμπειρίες, αλλά και οι τεχνικές.
Σημαντικό μέρος της μεθόδου παρασκευής του «Παφίτικου Λουκάνικου», αποτελεί η ζύμωση του σε ερυθρό ξηρό κρασί, το οποίο προέρχεται από αμπελώνες της επαρχίας Πάφου και της ντόπιας ποικιλίας «Μαύρο», και ειδικότερα από περιοχές της επαρχίας με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, και παράγεται από οινοποιεία και παραγωγούς που βρίσκονται στην επαρχία Πάφου.
Το Παφίτικο Λουκάνικο βρίσκεται στο Μητρώο των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων από το 2015.
Τσέκαρε κι αυτά: