Παγκόσμια ημέρα AIDS 2022

Παγκόσμια ημέρα AIDS 2022 : Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα που ο κόσμος  μπορεί να μαθαίνει τα πάντα γύρω από τον ιό ο οποίος χτυπά το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλεί εξασθένηση του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε λοιμώξεις αλλά και σε κάποια είδη καρκίνου.

Ο ΠΟΥ καθιέρωσε το 1988 την ημέρα αυτή ως παγκόσμια και κύριος σκοπός είναι η ενημέρωση του κόσμου για την ασθένεια που κατάφερε να σκορπίσει το θάνατο κατά τη δεκαετία των ’80s και ’90s.

Tι προκαλεί ο ιός

Ο ιός ΗIV καταστρέφει και μπλοκάρει την καλή λειτουργία των ανοσοκυττάρων και τα άτομα που έχουν μολυνθεί φτάνουν στο σημείο να γίνουν ανοσοανεπαρκή.Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν άνδρες οι οποίοι έχουν ερωτική επαφή με άλλους άνδρες, άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες οι οποίες γίνονται με ένεση, εργαζόμενοι στο χώρο της ερωτικής βιομηχανίας και άνθρωποι που ζουν σε φυλακές.

Θεραπεία για τον ιό δεν υπάρχει αλλά η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τα κατάλληλα φάρμακα για να ελέγξουν τον ιό και να βοηθούν στην πρόληψη μετάδοσης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι θάνατοι και οι μολύνσεις ενώ οι καμπάνιες έχουν προκαλέσει το κοινωνικό αίσθημα, με αποτέλεσμα να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες με τον σωστό τρόπο.

Το CDC βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο το 1981, στις 5 Ιουνίου, καθώς εντοπίστηκε μια σπάνιας μορφής πνευμονίας σε ομοφυλόφιλους άνδρες. Και από εκείνη την ημέρα ξεκίνησε να κάνει την εμφάνιση τους ο ιός με την ονομασία HIV.

Ο όρος Aids καθιερώθηκε το 1982 και από τότε, οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν τέλος σε ένα από τους πιο θανατηφόρους ιούς που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα.

Οι Φρανσουάζ Μπαρέ – Σινουσί και Ζανιάς – Κλοντ Σερμάν του ινστιτούτου Παστέρ βρήκαν έναν ιό που ανακάλυψαν και τον ονόμασαν LAV. Ο Ρόμπερτ Γκαλό βρήκε την πιθανή αιτία του AIDS τον Απρίλιο τον 1984 και αφορά σε ένα ρετροϊό που ονομάστηκε HTLV – III.

Οι δυο ιοί που βρήκαν οι επιστήμονες ήταν οι ίδιοι και αποφασίστηκε να ονομαστεί HIV!

Τσέκαρε και αυτά :

Survivor All Star : Φήμες λένε πως απογοητεύτηκε ο Ατζούν με Μπάρτζη

Χριστούγεννα 2022 : Τρεις εναλλακτικοί προορισμοί