Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 σε παγκόσμια πρεμιέρα μια αναπάντεχη περιπέτεια και μια τρυφερή ιστορία φιλίας: το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ Τι μου έμαθε ένα Χταπόδι των Πίπα Έρλις και Τζέιμς Ριντ, σε ταυτόχρονη προβολή σε τέσσερις θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το ντοκιμαντέρ θα ήταν η επίσημη έναρξη του 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο λόγω των έκτακτων συνθηκών με τον κορονοϊό πραγματοποιήθηκε online. Μέχρι στιγμής, το Τι μου έμαθε ένα Χταπόδι δεν έχει προβληθεί πουθενά και πραγματοποιεί την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα του στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί μια ευκαιρία να ταξιδέψουν οι θεατές σε έναν κόσμο γεμάτο πλάσματα και εικόνες που ελάχιστοι άνθρωποι μέχρι τώρα έχουν δει.

Το ντοκιμαντέρ ήταν η αιχμή του αφιερώματος Ανθρωπόκαινος του 22ου ΦΝΘ. Το αφιέρωμα αυτό κατέγραφε τις συνέπειες της ανθρώπινης παρουσίας στη Γη. Μετά την παγκόσμια συνθήκη με τον κορονοϊό, τα νοήματά του συζητιούνται από όλο τον κόσμο και φαίνονται πιο επιτακτικά από ποτέ.

Για την είσοδό του στις προβολές, το κοινό θα μπορεί να προμηθευτεί από την Τρίτη 7 έως την Τρίτη 14 Ιουλίου (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) δελτία δωρεάν εισόδου από τα γραφεία του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον, Πλατεία Αριστοτέλους 10, ώρες: 11:00 – 17:00).

Τι μου έμαθε ένα Χταπόδι

Όταν ο έμπειρος δύτης και βραβευμένος σκηνοθέτης Κρεγκ Φόστερ αποφάσισε να κάνει καταδύσεις στο Ακρωτήρι των Καταιγίδων στη Νότιο Αφρική, ούτε που φανταζόταν τη θερμή σχέση που θα ανέπτυσσε με ένα χταπόδι. Το χταπόδι τον οδήγησε σε ανεξερεύνητα θαλάσσια βάθη και του έμαθε να βρίσκει τον δρόμο του μέσα σ’ ένα δάσος από φύκια, να συνδιαλέγεται με τα ψάρια και τα όστρακα. Του έμαθε, επίσης, πως δεν είμαστε το κυρίαρχο είδος στη Γη. Ένα μάθημα σεβασμού, ελευθερίας και κοσμολογίας.

Η ταινία θα προβληθεί ταυτόχρονα σε τέσσερις θερινούς κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης:

cine Natali (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 3)
cine Ελληνίς (Λεωφ. Στρατού 19)
cine Πανόραμα (1ο χλμ. Οδού Πανοράματος-Θέρμης, Πανόραμα)
cine Άλσος – Θερινός Κινηματογράφος Δήμου Συκεών (Θάσου 74, Συκιές)

Ώρα προσέλευσης αυστηρά έως 21:00.
Μετά τις 21:15 οι θέσεις θα απελευθερώνονται.
Ώρα έναρξης προβολής, 21:30.
Το κοινό θα μπορεί να προμηθευτεί δελτία εισόδου και από τους θερινούς κινηματογράφους πριν την έναρξη της εκδήλωσης, μόνο σε περίπτωση που υπάρχουν κενές θέσεις.