Παλμ Μπιτς

Λαμπερή, γοητευτική, κομψή αλλά και λίγο υπερβολική το Παλμ Μπιτς της Φλόριντα των ΗΠΑ είναι μια πόλη του πλούτου, γνωστή για το τροπικό κλίμα και το αρχοντικό παραδοσιακό της στυλ. Φιλοξενεί θρυλικά θέρετρα, ιστορικά ορόσημα, εξαίσια αρχοντικά και πολυτελή καταστήματα, τα οποία προσελκύουν ανθρώπους όλων των ηλικιών. Βρίσκεται πάνω σε ένα μακρόστενο επίπεδο νησί ανάμεσα στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη λιμνοθάλασσα Λέικ Γουόρθ.

Στις 9 Ιανουαρίου 1878, το πλοίο «Providencia» ναυάγησε έξω από τις ακτές του με 20.000 καρύδες. Οι κάτοικοι έσπευσαν να τις ψαζέψουν και τις φύτεψαν στην παραλία σε μια προσπάθεια να γίνει το κέντρο εμπορίας καρύδας. Έτσι γεννήθηκε η παραλία των Φοινικόδεντρων και η πόλη ονομάστηκε Παλμ Μπιτς.

Εκτός από τις εκπληκτικές παραλίες, τα εστιατόρια και τα ψώνια σε περισσότερα από 200 καταστήματα, στη λεωφόρο «Worth Avenue», το Παλμ Μπιτς αποτελεί σημείο αναφοράς για εξαιρετικά πλούσιους επισκέπτες. Το 2018 κατατάχθηκε ως μία από τις πλουσιότερες πόλεις στις ΗΠΑ.

Στους αξιοσημείωτους κατοίκους της περιλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος Τζον Κένεντι (John F. Kennedy) και η Τζάκι, η θρυλική σχεδιάστρια μόδας Λίλι Πούλιτζερ (Lilly Pulitzer) η πρωτοπόρος του μακιγιάζ Εστέ Λόντερ (Estée Lauder), η επιζήσασα του «Τιτανικού» χήρα του μεγιστάνα Τζων Τζέικομπ Άστορ, Μαντλέιν.

Η αρχιτεκτονική της σημασία και πολλά από τα ορόσημά της οφείλονται στον αρχιτέκτονα Άντισον Μίζνερ (Addison Mizner) ο οποίος μεταμόρφωσε την πόλη στις αρχές του 20ού αιώνα με το στυλ της μεσογειακής αναγέννησης με άρωμα Ισπανίας.

Η κληρονομιά της πόλης ζει σε ιστορικά κτίρια όπως το περίφημο «Everglades Club», το αρχοντικό «The Breakers», η ιστορική τοποθεσία «Via Mizner», το «William Gray Warden House» του 1922 και το κτήμα «La Querida» γνωστό ως ο «χειμερινός Λευκός Οίκος» του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι. Τα τελευταία χρόνια απέκτησε και ένα δεύτερο: το «Mar-a-Lago» του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) στην άλλη άκρη της πόλης.

Τσέκαρε και αυτό : Reinier Zonneveld: Ο superstar της techno