Θαλάσσιες Χελώνες

Η Μεσόγειος Θάλασσα αποτελεί υψίστης σημασίας επίκεντρο για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα παγκοσμίως και φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς θαλασσίων χελωνών  σε όλο το εύρος της, τόσο για αναπαραγωγή και φωλεοποίηση, όσο και για τροφοληψία και διαχείμαση του πληθυσμού ενήλικων και ανήλικων ατόμων. Καθώς είναι η μεγαλύτερη ημίκλειστη λεκάνη της Γης περιβαλλόμενη από 23 χώρες με συνολικό μήκος ακτογραμμής 46.000 χιλιόμετρα, είναι επακόλουθο να εκθαλασσώνονται σε καθημερινή βάση ανά τη Μεσόγειο, ζωντανά, τραυματισμένα ή νεκρά άτομα, τα οποία χρήζουν τόσο διαχείρισης όσο και καταγραφής.

Μέχρι σήμερα κάποιες χώρες διαθέτουν Εθνικό Δίκτυο Εκβρασμών που χρησιμοποιούν συγκεκριμένο πρωτόκολλο καταγραφής, ενώ κάποιες άλλες δρουν ανεξάρτητα, εφαρμόζοντας διαφορετικά πρωτόκολλα στην ίδια περιοχή. Ωστόσο, έχει επισημανθεί η ανάγκη ανάπτυξης ενός Παν-Μεσογειακού Πρωτοκόλλου Εκβρασμών και Βάσης Δεδομένων, για τη συλλογή στοιχείων για τις θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου . Το MEDASSET αφουγκραζόμενο αυτή την ανάγκη και προτεραιότητα, με γνώμονα τη διατήρηση των εμβληματικών αυτών πλασμάτων, διοργάνωσε στις 24 & 25 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, εργαστήριο με την παρουσία εκπροσώπων από διεθνείς φορείς, υπουργεία, ερευνητικά ινστιτούτα και ΜΚΟ από εννέα χώρες της Μεσογείου: Ιταλία, Ελλάδα, Κροατία, Τουρκία, Λίβανο, Ισραήλ, Λιβύη, Τυνησία και Αλγερία. Βασική πτυχή αυτής της συνάντησης είναι ο σημαντικός και άμεσος ρόλος που διαδραματίζουν οι εκπρόσωποι στα εθνικά δίκτυα ή τη συλλογή δεδομένων στη χώρα τους, με προεξέχουσα την εκπροσώπηση του Περιφερειακού Κέντρου Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές (RAC/SPA) και του Περιφερειακού Κέντρου Δράσης για την Πληροφορία και Επικοινωνία (INFO/RAC) του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ για το Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP). Το εργαστήριο υλοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Dr Flegra Bentivegna με την Προέδρο του MEDASSET, Λίλη Βενιζέλου, να παραχωρεί την εναρκτήρια ομιλία.

Σκοπός της διαδραστικής συνάντησης ήταν: α) η παρουσίαση και συζήτηση επί των αποτελεσμάτων της έρευνας του MEDASSET με τους προσκεκλημένους, καθώς το MEDASSET είχε στείλει σχετικό ερωτηματολόγιο και β) η ομάδα εργασίας να διαμορφώσει το πρώτο Προσχέδιο για το κοινό Μεσογειακό Πρωτόκολλο και να συζητήσει επί των τεχνικών προδιαγραφών της Βάσης Δεδομένων, θέτοντας έτσι τα πρώτα βήματα στην υλοποίηση του κοινού στόχου. Ως αποτέλεσμα, το Προσχέδιο που διαμορφώθηκε θα σταλεί στο RAC/SPA, με σκοπό την ολοκλήρωση και υιοθέτησή του από τις Μεσογειακές χώρες στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, το Παν-Μεσογειακό Πρωτόκολλο Εκβρασμών και Βάση Δεδομένων, θα συνεισφέρουν στην ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης σχετικά με αίτια τραυματισμών και θανάτων, για την περαιτέρω κατανόηση και αντιμετώπιση ανθρωπογενών απειλών, όπως θαλάσσια ρύπανση, παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία κλπ σε περιφερειακή κλίμακα. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη Γλυφάδα.

Το νέο επιστημονικό πρόγραμμα θα συμβάλει στη διαμόρφωση και ανάπτυξη ενός μεσογειακού δικτύου για τις χώρες που διαθέτουν εθνικά δίκτυα εκβρασμών, καθώς και για αυτές των οποίων τα δίκτυα είναι υπό ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, θα ενισχύσει τη βέλτιστη συλλογή δεδομένων εφαρμόζοντας κοινή τυποποιημένη μεθοδολογία μέσω μιας εναρμονισμένης προσέγγισης, ξεπερνώντας τη διηπειρωτικότητα της Μεσογείου και τη μεταναστευτικότητα των θαλασσίων χελωνών. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το MEDASSET και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος στη Μεσόγειο το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα MAVA.