Παναγιώτης Σδούκος

Οι δύο αντίπερα όχθες του Αιγαίου συναντούν η μία την άλλη στη σύμπραξη επί σκηνής όπου ο Παναγιώτης Σδούκος συναντά την Τουρκάλα ερμηνεύτρια από την Σμύρνη, Fide Köksal, σε μια συναυλία γεμάτη συναίσθημα και μνήμες, με τον τίτλο «Σμύρνη – Σαν αγάπη από γιασεμί», την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στο Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο «Άστρον» στην Μάνδρα Αττικής, στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Ελευθερών.

 

Μυρωδιές σα μελωδίες του χθες, ενωμένες με τις μουσικές δημιουργίες του σήμερα … από τους θρήνους, τα παραδοσιακά και τα ρεμπέτικα τραγούδια μέχρι και τις σύγχρονες συνθέσεις εμπνευσμένες από αυτόν τον πλούσιο πολιτισμό.

Με αφορμή τη νέα του κυκλοφορία «Αγάπη Γιασεμί», ο Παναγιώτης Σδούκος έρχεται στη συναυλία αυτή να προσομοιάσει  τη ζωντανή «μνήμη» για τη Σμύρνη, που σπαράζει και φέρει στα μύχιά του ο κάθε Έλληνας Μικρασιάτης, με την «αγάπη» και τη ζέση εκείνη για το «θαύμα» της επιβίωσής του, ο οποίος, όπου και να εγκαταστάθηκε «…οι γειτονιές μύρισαν πάλι γιασεμί».

Η περίφημη Τουρκάλα ερμηνεύτρια Fide Köksal φέρνει τον αέρα της Σμύρνης, ερμηνεύοντας μοναδικά ρεπερτόριο και στις δύο γλώσσες.

Χαρακτηριστικό της παράστασης η προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού.

Το φωτογραφικό υλικό ανήκει στον ιστορικό ερευνητή Αχιλλέα Χατζηκωνσταντίνου.

Συμμετέχουν οι εξαιρετικοί μουσικοί:

Χρήστος Δαλιάνης: βιολί & ενορχηστρώσεις
Σοφία Λαμπροπούλου: κανονάκι
Παναγιώτης Λοίζου: ούτι
Γιώργος Βεντούρης: κόντρα μπάσο
Γιάννης Παπαγιαννούλης: κρουστά


Ώρα Προσέλευσης: 20.15
Ώρα Έναρξης: 21.00

Είσοδος Ελεύθερη

Λίγα λόγια για τον Παναγιώτη Σδούκο

 Ο Παναγιώτης Σδούκος, με καταγωγή από την Κόνιτσα Ιωαννίνων, είναι   απόφοιτος του ΕΚΠΑ στις ανθρωπιστικές επιστήμες και Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής με ΜSc Εθνομουσικολογίας & Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας με ειδικότητα στην εκτέλεση & ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής & Τραγουδιού του Μουσικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

 Είναι καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Είναι δημιουργός επιμορφωτικών μουσικών εργαστηρίων παραδοσιακού τραγουδιού σεμιναριακού τύπου σε εκπαιδευτήρια, πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους που προάγουν τον Ελληνικό Πολιτισμό σε Ελλάδα, Εξωτερικό και Κύπρο.

 Έχει βραβευθεί στο Παραδοσιακό Τραγούδι από τον Όμιλο για την Unesco Tεχνών Λόγου & Επιστημών Ελλάδος (21-22 Ιανουαρίου 2014 ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Δήμου Αθηναίων).

 Στο ενεργητικό του έχει δύο ολοκληρωμένες προσωπικές δισκογραφικές δουλειές και το single «Σιωπές», ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος μουσικών projects και χοροθεατρικών παραστάσεων, με εμφανίσεις σε χώρους όπως το Ηρώδειο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δημοτικά Θέατρα ανά την Ελλάδα κ.ά

Λίγα λόγια για τη Fide Köksal

Η Fide ζει και δημιουργεί στην Ελλάδα πολλά χρόνια. Στην πορεία της έχει συνυπάρξει με μερικούς από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της χώρας μας.

Έχει τραγουδήσει πολλές φορές στα ελληνικά, αλλά και στη γλώσσα της και σε άλλες γλώσσες και έχει συνεργαστεί με τους δημιουργούς Μίμη Πλέσσα, Νίκο Κυπουργό, Βασίλη Δημητρίου, Δημήτρη Μαραμή, με τους τραγουδιστές Γιώργο Νταλάρα, Μαρία Φαραντούρη, Σαβίνα Γιαννάτου, Παντελή Θαλασσινό, Haig Yazdjian, Γιώργος Περρής και άλλους και με τους σκηνοθέτες Κώστα Κουτσομύτη,  Δήμο Αβδελιώδη, Δημήτρη Μαλισσόβα και Έφη Θεοδώρου.

Το Νοέμβριο του 2010, σε συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα, ηχογράφησε το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ «Bridges» στο οποίο έγραψε τους στίχους στα τούρκικα και ερμήνευσε δέκα τραγούδια. Το ίδιο κάνει και στο δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο «Buyu» (Μαγεία). Γράφει εκείνη όλους τους στίχους και καλεί μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς για να παίξουν τα 12 τραγούδια του άλμπουμ, σε μουσικές των: Γιώτη Κιουρτσόγλου, Νίκου Κυπουργού, Μίμη Πλέσσα, Armenak Markosyan, Νάσσου Σωπύλη και της ίδιας, ομοίως και στο τρίτο προσωπικό της album με τίτλοMeşk” (Αρμονία) που κυκλοφορεί το 2018.

Φέτος, εκδίδει στην Τουρκία την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο
“Διάλογος 1 – Τρεις εποχές και ένα καλοκαίρι».

Γεννήθηκε στη Σμύρνη και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη. Έχει κάνει σπουδές στο τραγούδι στην Mujdat Gezen Academy of Music and Art, στο τμήμα της Meltem Taskiran  και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Musical Theater του Istanbul University Conservatory.

Τσέκαρε κι αυτό:

Σπίτι : Τι πρέπει να πετάξεις αμέσως