Πανδημία - Εργασία

Η πανδημία πέρα από τα δεκάδες προβλήματα που έχει προκαλέσει, έχει κυριολεκτικά γκρεμίσει τις θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από όπου έχουν εξαφανιστεί περίπου έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του Eurofound από τις χαμένες θέσεις εργασίας έχουν πληγεί κυρίως οι νέοι, οι γυναίκες και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

Η έρευνα έδειξε πως 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι λιγότεροι απασχολήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση την άνοιξη του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη εποχή του 2019.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η απασχόληση διαμορφώθηκε σε 201 εκατ. εργαζομένους, σύμφωνα με το Eurofound, συγκριτικά με περίπου 450 εκατ. ανθρώπους που ζουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην Ευρώπη είναι πως οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μειώθηκαν κατά 17%, ενώ οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από όλες είναι εκείνες του ευρωπαϊκού νότου.

Επίσης αυτοί που επλήγησαν περισσότερο είναι οι νέοι και χαρακτηριστικό είναι πως τα επίπεδα απασχόλησης μειώθηκαν περισσότερο ακόμα και από την χρηματοπιστωτική κρίση που έγινε το 2008.

Με περίπου το ήμισυ του εργατικού δυναμικού στην ΕΕ να στρέφεται στην τηλεργασία, οι εργαζόμενοι υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου σε αστικά κέντρα είναι πιο πιθανόν να διατηρήσουν τη δουλειά τους σε σχέση με άλλους, γεγονός που εντείνει τις ανισότητες.