Ξεκίνησε η εφαρμογή του γνωστού, πλέον, panic button το οποίο θεωρείται ένα σημαντικό εργαλειο για τις γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την ενδοοικογενειακή βία ή την έμφυλη και θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν άμεσα.
ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR EΔΩ
Πρόκειται για μια εφαρμογή η οποία ξεκίνησε σε Αττική και Θεσσαλονίκη, διατίθεται δωρεάν στις γυναίκες και μπορούν να την εγκαταστήσουν σε ένα smartphone για να μπορούν να ειδοποιήσουν άμεσα την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας όπου βρίσκονται σε κίνδυνο ή απειλούνται σωματικά .
Το εκάστοτε θύμα θα μπορεί να πατά παρατεταμένα την ένδειξη στην οθόνη του κινητού του και θα ενεργοποιείται η εφαρμογή. Αυτόματα θα στέλνει η εφαρμογή μήνυμα στην Άμεση Δράση και θα αναφέρονται όλες οι πληροφορίες για να εντοπιστεί.
“Το panic button βοηθάει τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο να απομακρύνονται άμεσα από το κακοποιητικό περιβάλλον και να λαμβάνουν βοήθεια και στήριξη. Η εφαρμογή είναι κρυπτογραφημένη, δηλαδή δεν φαίνεται στο κινητό της γυναίκας που την έχει εγκαταστήσει, ενώ μέσω αυτής ειδοποιείται άμεσα η αστυνομία. Μπορούν να την προμηθευτούν οι γυναίκες είτε από τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου δομών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη -ξεκίνησε πιλοτικά στις δύο αυτές πόλεις- είτε από τα αστυνομικά τμήματα”, δήλωσε η Μαρία Συρεγγέλα – υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM”.
Tι πρέπει να κάνει μια γυναίκα
Η εφαρμογή χορηγείται από τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και τα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Ακολούθως, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, η δικαιούχος απαιτείται να συμπληρώσει:
- Αριθμητικό Κωδικό
- Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
- Ονοματεπώνυμο
- Αριθμό κινητού τηλεφώνου
- Διεύθυνση κατοικίας και όροφο
- Όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι της κατοικίας
- Ιστορικό περιστατικών κακοποίησης
- Ένδειξη κατοχής όπλου από τον/την θύτη
- Ενδείξεις ύπαρξης τέκνων και εγκυμοσύνης του θύματος
- Ενδείξεις ύπαρξης ιστορικού εξαρτήσεων από ουσίες καθώς και ψυχολογικών διαταραχών του/ της θύτη.
Τσέκαρε και αυτά: