Πανσέληνος Αυγούστου

Πανσέληνος Αυγούστου: Είναι το φαινόμενο κατά την οποία η Σελήνη που είναι και ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Γη φαίνεται ολόκληρος ή πασιφαής όπως είναι η έκφραση για το φεγγάρι.

 

Το γνωστό σε όλους φεγγάρι του Αυγούστου δηλαδή η Πανσέληνος Αυγούστου έρχεται στις 12 Αυγούστου 2022 και το ονομάζουν το Φεγγάρι του Οξύρυγχου. Το όνομα δόθηκε από τους ιθαγενείς στην Αμερική γιατί τότε ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι γνωστό και ως μουρούνα.

Κατά το καλοκαίρι ο Ήλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκετα κοντά στον ορίζοντα.

Όλοι θεωρούν πως αυτό το φεγγάρι τον Αύγουστο είναι το μεγαλύτερο της χρονιάς, αλλά αυτό δεν ισχύε, απλά είναι ενα παιχνίδι του εγκεφάλου λόγω της θέσης της Σελήνης. Οπότε αυτό είναι ένα παιχνίδι του μυαλου και δεν ισχύει ότι είναι μεγαλύτερη Πανσέληνος της χρονιάς.

 

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγεθος του φεγγαριού αλλάζει ανάλογα που βρίσκεται η Σελήνη. Εάν το φεγγάρι είναι στο περίγειο του δηλαδή στο πιο κοντινό σημείο γύρω από τη Γη τότε η ημερομηνία είναι η 3η Δεκεμβρίου, ενώ στο απόγειο της το μεγαλύτερο είναι στις 11 Μαΐου.

Ακόμα κι αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι μεγαλύτερη ή όχι η Σελήνη.

Το σίγουρο είναι πως η Πανσέληνος Αυγούστου είναι πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά της, σλλά και για εκατοντάδες εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα.

Τσέκαρε κι αυτό:

Viral: Η εφαρμογή που… προβλέπει το μέλλον στo TikTok