Παρενόχληση… κακοποίηση… λεκτική βία… σωματική βία… Φαινόμενα, τα οποία θα πίστευε κανείς πως θα έχουν «εξαφανιστεί» το 2021 και πως θα ζούμε σε μια κοινωνία όπου μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς… Γελώ!

Δυστυχώς, ακόμη και το 2021 υπάρχουν ακόμη μυαλά τα οποία είναι 100 χρόνια πίσω και σκέφτονται πως μια γυναίκα ή ένας άνδρας αποφασίζει να αποκαλύψει την οποιαδήποτε παρενόχληση που έχει δεχτεί γιατί θέλει να καταφέρει κάτι το οποίο θα τον ωφελήσει να πάρει δημοσιότητα, να βγει στα κανάλια ή να βγάλει λεφτά! Ναι υπάρχει!

ad

Μετά την αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου για την κακοποίηση που δέχτηκε άνοιξε ο «ασκός του Αιούλου» και πολλές γυναίκες έχουν βγει δημόσια και έχουν μιλήσει για τις δικές τους ιστορίες οι οποίες είναι συνταρακτικές! Είναι περίεργο θα μου πεις το γεγονός πως αποφάσισαν να μιλήσουν μετά από χρόνια! Και γιατί τώρα; Γιατί τώρα βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν και να νιώσουν άνετα να αντικρίσουν οικογένεια, σύντροφο και την κοινωνία και να πουν πως έχουν υπάρξει θύματα ενός τέρατος που σέβεται τον άνθρωπο. Γιατί το θέμα δεν είναι «γυναίκα ή άνδρας» είναι ο άνθρωπος.

Πρόσφατα, έφτασε στα αυτιά μου η φρασούλα «Και γιατί μίλησε τώρα η Σοφία Μπεκατώρου;». Και κάπως έγινα έξαλλη γιατί στο μυαλό υπήρχε μια και μόνο φράση… «Γιατί έτσι ήθελε», απάντησα και συνέχισα τη δουλίτσα μου! Μετά από λίγη ώρα έκανα και ένα ψαχτήρι στα social media όπου με μγάλη έκπληξη είδα ότι αρκετά άτομα είχαν θέσει τη συγκεκριμένη απορία!

Η Σοφία Μπεκατώρου, η Μαίρη Συνατσάκη, και οποιαδήποτε άλλη γυναίκα μίλησαν τώρα για αυτό που τους συνέβη γιατί πολύ απλά τώρα ένιωσαν πως μπορούν να μοιραστούν την ιστορία τους. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να μοιραστεί την πιο σκληρή στιγμή της ζωής σου. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να μιλήσεις για κάτι που θα σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή και κάθε φορά που θα ακούς μια παρόμοια ιστορία θα σε πηγαίνει στο παρελθόν.

Είναι τόσο εύκολο να πουν κάποιοι άνθρωποι «Έλα μωρέ.. τόσα χρόνια πέρασαν… Έλα μωρέ κάπου αποσκοπεί». Αλλά είναι τόσο δύσκολο να φορέσουν τα «παπούτσια» των ανθρώπων που έχουν βιώσει τη σωματική βία και τη ψυχολογική βία… Και ποτέ να μην τη νιώσου, αλίμονο! Αλλά η συμπόνοια και η κατανόηση είναι σπουδαίο πράγμα.

Ο καθένας «σπάει» τη σιωπή του όποτε εκείνος νιώσει έτοιμος… όταν εκείνος ή εκείνη νιώσει ότι μπορεί να διαχειριστεί έστω και με λίγο θάρρος την κατάσταση… Και κανείς δεν έχει οριστεί δικαστής των ανθρωπίνων συναισθημάτων…

Who sai this? @stylefreakalex