Η Δρ. Έλενα Αβραμίδου επιμελείται το βιβλίο «Νίκος Καζαντζάκης. Η απωανατολική ματιά» και το παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Τρίτη 10 Μαρτίου, στις 19:00.
Ποια ήταν η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την Άπω Ανατολή και πώς η ματιά του συνέλαβε το χώρο αυτό και αποκωδικοποίησε τα μηνύματά του;
Πώς καταγράφεται η απωανατολική ματιά κατά την επαφή της με το καζαντζακικό έργο; Πώς οι ερευνητές από την «Πέρα Ανατολή» διαβάζουν και ερμηνεύουν σήμερα τον Καζαντζάκη;
Σε αυτά τα ερωτήματα προσπάθησαν να απαντήσουν με τις εισηγήσεις τους, που περιλαμβάνονται σε αυτή την έκδοση, πανεπιστημιακοί και συγγραφείς από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ελλάδα στο συνέδριο «Νίκος Καζαντζάκης: 60 χρόνια μετά», το οποίο διοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πεκίνου (Peking University).
Τα κείμενα αυτού του τόμου έχουν, ωστόσο, μία ακόμη αξία. Γραμμένα, καθώς είναι, από Κινέζους, Ιάπωνες και Κορεάτες συγγραφείς εκφράζουν το ενδιαφέρον που υπάρχει σήμερα για το έργο του Καζαντζάκη στη μακρινή Ανατολή. Επιπλέον, σηματοδοτούν την εμφάνιση μιας νέας γενιάς νεοελληνιστών δίπλα στους οποίους βρίσκεται αρωγός η παλαιότερη.
Η Δρ. Έλενα Αβραμίδου με αυτό το βιβλίο «προσθέτει μια ακόμη σημαντική ψηφίδα στις διαπολιτισμικές ελληνοσινικές σχέσεις. Αυτή τη φορά, μάλιστα, διευρύνοντας το ενδιαφέρον μας και στις άλλες χώρες της Άπω Ανατολής και στη σχέση τους με τον νεοελληνικό πολιτισμό.
«Χαίρομαι που θα κάνω ένα μεγάλο ταξίδι και θα ξαναδώ την Alma Mater, την Ασία.»
Νίκος Καζαντζάκης
«Ξέχασα μεμιάς όλες τις χώρες που είχα αγαπήσει, όλους τους νόμιμους και παράνομους γεωγραφικούς έρωτες, και στράφηκα αλάκερος προς τη νέαν ερωτική περιπέτεια –προς την αλαργινή χώρα με τα λοξά μογγόλικα μάτια και το ασάλευτο, σκληρό, όλο μυστήριο χαμόγελο.»
«Είναι άραγε το Πεκίνο η ωραιότερη πολιτεία που είδα στον κόσμο, ή μήπως έτυχε καλόβολη η στιγμή που το αντίκρισαν για πρώτη φορά τα μάτια μου;»
Νίκος Καζαντζάκης
Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα
Είσοδος Ελεύθερη
Την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί διαδραστική περιήγηση της έκθεσης από τον Διδάκτορα Κωνσταντίνο Μπούρα, ποιητή-κριτικό.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579
Facebook: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Michael Cacoyannis Foundation
Twitter: @MCF_MCacoyannis
Instagram: @mcf.gr | Hashtag: #MCF
Youtube: MCacoyannisF