Παρθενώνας

H εφημερίδα Washington Post με ένα άρθρο κόλαφο για το Βρετανικό Μουσείο, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα βάζοντας για τίτλο :”Επιστρέψτε στη θεά Ίριδα το σώμα της”.

Η συντάκτρια του άρθρου αναφερόμενη στο γεγονός ότι η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει πως το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

«Όταν ο Τόμας Μπρους, έβδομος κόμης του Έλγιν, και 11ος κόμης του Κινκαρντίν, ταξίδεψε στην Ακρόπολη στις αρχές της δεκαετίας του 1800, ως Βρετανός πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Σουλτάνος λέγεται ότι του έδωσε την άδεια να “αφαιρέσει μερικά τμήματα λίθων με παλιές επιγραφές και μορφές”. Ο λόρδος το εξέλαβε ως άδεια να αφαιρέσει, περίπου, 17 αγάλματα από τα αετώματα, 15 μετώπες, και 247 πόδια (περίπου 75 μέτρα) της ζωφόρου από τον Παρθενώνα για να τα φέρει στην καλή μας Αγγλία» αναφέρει στο άρθρο της η Washington Post.

Με σαφή διάθεση ειρωνείας για τον λόρδο, αναφέρει πως αυτή η πράξη που θεωρείτο δικαιολογημένη τώρα θεωρείται ως μία ασυνείδητη πράξη.

Μάλιστα η συντάκτρια κλείνει το άρθρο της θέτοντας ένα ερώτημα που ακούγεται στα αυτιά μας πιο επίκαιρο από κάθε άλλη φορά. «Γιατί να παραμείνουν τα μάρμαρα στη φύλαξη της χώρας που επιμένει ότι ανήκει μόνο στον εαυτό της;».