Πάσχα 2023

Πάσχα 2023 :προτού ψήσουμε τον οβελία και καθίσουμε στο πασχαλινό τραπέζι για να τσουγκρίσουμε αυγά με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, έχουμε την Μεγάλη Εβδομάδα. Μια εβδομάδα η οποία περιέχει πολλούς συμβολισμούς και το κλίμα κατάνυξης είναι αυτό που μας φέρνει πιο κοντά με τον Θεό.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR ΕΔΩ 

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά από την Κυριακή των Βαΐων όπου ο κόσμος βρίσκεται στην εκκλησία με σκοπό να παρακολουθήσει την ακολουθία του Νυμφίου και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο όπου ο κόσμος πηγαίνει την εκκλησία για να ακούσει το γνωστό σε όλους “Χριστός Ανέστη” και να γιορτάσει την Ανάσταση του ήσουν Χριστού.

Η συγκεκριμένη εβδομάδα είναι η πιο σημαντική στον Χριστιανισμό καθώς είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Χριστού και η κάθε μέρα είναι αφιερωμένη στα γεγονότα που οδήγησαν στην Σταύρωση Του και την Ανάσταση Του.

Ονομάζεται επίσης και “Αγία Εβδομάδα” και οι χριστιανοί για 40 μέρες νηστεύουν έτσι ώστε να “καθαρίσει” η ψυχή τους και το σώμα τους. Είναι γνωστή και ως “εβδομάδα της ξηροφαγίας”.

Φέτος ξεκινά στις 10 Απριλίου και στις 16 Απριλίου έχουν το Πάσχα 2023. 

Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας

Κάθε μια από τις μέρες της Μεγάλης εβδομάδας είναι αφιερωμένη σε περιστατικά ή σε κάποια επιμέρους περιστατικά τα οποία οδήγησαν στην Ανάσταση Του Χριστού και σε συμβολισμούς που διαθέτουν ιδιαίτερη σημασία.

  • Μεγάλη Δευτέρα – Έχει αφιερωθεί στη μνήμη του Ιωσηφίδη του Παγκάλου. Όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη ο Χριστός καταράστηκε την άκαρπη συκιά και ξεράθηκε με ένα και μόνο λόγο Του.
  • Μεγάλη Τρίτη – Έχει αφιερωθεί στην παραβολή των δέκα Παρθένων. Αυτή την ημέρα ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής και ο συμβολισμός της είναι σημαντικός διότι αφορά στην προνοητικότητα και την πίστη.
  • Μεγάλη Τετάρτη – Έχει αφιερωθεί στη μνήμα της αμαρτωλής γυναίκας η οποία μετανόησε και βρέθηκε μπροστά στον Χριστό αλείβοντας τα πόδια του με μύρο και σκουπίζοντας με τα μαλλιά της.
  • Μεγάλη Πέμπτη – Είναι αφιερωμένη στον Μυστικό Δείπνο και στην προδοσία του Ιούδα ο οποίος για 30 αργύρια πρόδωσε τον Χριστό. Ο Χριστός συνελήφθη, ανακρίθηκε από τον Άννα κα καταδικάστηκε από τον Καϊάφα.
  • Μεγάλη Παρασκευή – Είναι μια πολύ “βαριά” μέρα καθώς έχει αφιερωθεί στα Άγια Πάθη και στη Σταύρωση Του. Ο επιτάφιος στολίζεται με λουλούδια και γίνεται η περιφορά του σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
  • Μεγάλο Σάββατο – Είναι η μέρα η οποία έχει αφιερωθεί στην Ταφή του Χριστού και στην στιγμή όπου βγαίνει από το σπήλαιο και στην Ανάσταση Του.

Tσέκαρε και αυτά: