Πάσχα 2023

Πάσχα 2023 : Η Σαρακοστή έχει ξεκινήσει με την έλευση της Καθαράς Δευτέρας στις 27 Φεβρουαρίου του 2023 και πολλοί είναι οι Χριστιανοί οι οποίοι έχουν επέλεξε να νηστεύουν μέχρι την ημέρα που θα ψηθεί ο οβελίας και θα τσουγκρίσουμε αυγά.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR ΕΔΩ 

Ήδη οι παρέες έχουν ξεκινήσει να συζητούν για όλα όσα θέλουν να κάνουν το Πάσχα καθώς είναι μεγάλη γιορτή και οι περισσότεροι κανονίζουν ταξίδια σε προορισμούς τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα για να χαλαρώσουν λίγο από την πίεση της καθημερινότητας.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γιορτής της Χριστιανοσύνης έχει ξεκινήσει και ο κόσμος παρακολουθεί λειτουργίες, επισκέπτεται ναούς και κάνει πράγματα για να προετοιμαστεί για την ημέρα όπου ο Χριστός αναστήθηκε και κήρυξε το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης.

Πάσχα 2022

Πότε πέφτει το Πάσχα και πότε ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα

Το Πάσχα 2023 πέφτει την Κυριακή 16 Απριλίου 2023 και η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά στις 10 Απριλίου 2023.

Τα σχολεία αναμένεται να κλείσουν στις 7 Απριλίου 2023 και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν για δυο εβδομάδες.

Η Μεγάλη Εβδομάδα και τι σημαίνει η κάθε μέρα

Η Μεγάλη Εβδομάδα ή Αγία Εβδομάδα όπως ονομάζεται, είναι αφιερωμένη στα Πάθη του Χριστού και σε περιστατικά. Η κάθε μέρα αφορά σε μια διαφορετική κατάσταση και αναλόγως ο κόσμος δίνει το παρών στην Εκκλησία όπου ψέλνουν Ευαγγέλια και παρακολουθούν τις λειτουργίες.

  • Μεγάλη Δευτέρα – Είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσηφίδη του Πάγκαλου. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη ο Χριστός έκανε την άκαρπη συκιά να ξεραθεί με έναν και μόνο Του λόγο.
  • Μεγάλη Τρίτη – Είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα παρθένων. Ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.
  • Μεγάλη Τετάρτη – Ημέρα που αφιερώθηκε στην αμαρτωλή γυναίκα που άλειψε τα πόδια του Χριστού με μύρο και μετανόησε
  • Μεγάλη Πέμπτη – Ημέρα αφιερωμένη στον Μυστικό Δείπνο. Η προδοσία του Ιούδα, η σύλληψη του Χριστού, άρνηση του Πέτρου και η καταδίκη του θεανθρώπου από τον Καϊάφα είναι οι αναφορές που γίνονται συνήθως.
  • Μεγάλη Παρασκευή – Ημέρα της Σταύρωσης και τα Άγια Πάθη. Γίνεται περιφορά του Επιταφίου και επικρατεί κλίμα οδύνης.
  • Μεγάλο Σάββατο – Ημέρα της Ταφής του Χριστού και η ετοιμασία για την Ανάσταση

Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα

Όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και έχουν συνάψει σύμβαση ορισμένοι ή αορίστου χρόνου, δικαιούνται να λάβουν δώρο Πάσχα από τον εργοδότη τους.

Το Δώρο Πάσχα 2023 αναμένεται να καταβληθεί τη Μεγάλη Τετάρτη – 12 Απριλίου 2023 – αλλά είναι στην ευχέρεια του εργοδότη να το καταβάλλει νωρίτερα εφόσον το επιθυμεί.

Τα δώρο Πάσχα όπως το δώρο των Χριστουγέννων καταβάλλονται μόνο με χρήματα και δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα είδος “δώρο” στην προκειμένη περίπτωση.

Το δώρο ξεκινά να “μετρά” από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε χρόνου και αν κάποιος δουλέψει όλους αυτούς τους μήνες δικαιούται να λέει το μισό ποσό του μισθού του επιπλέον.

Αν κάποιος αποδεσμευτεί από την εργασία του προτού συμπληρωθούν οι μήνες, τότε δικαιούται αναλογικό ποσό των ημερών που εργάστηκε.

Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή

Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι κινητή και κάθε χρόνο γιορτάζεται σε διαφορετική ημερομηνία.

Αυτή η απόφαση λήφθηκε το 325 μ.Χ από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Το Πάσχα ορίστηκε να γιορτάζεται μετά την πρώτη πανσέληνο η οποία προκύπτει μετά την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.

Oι υπόλοιπες αργίες του 2023

Το Πάσχα “πέφτει” φέτος στις 16 Απριλίου και ως γνωστόν είναι αργία! Μετά πως από αυτό πόσες αργίες απομένουν έτσι ώστε να κλείσει το έτος και να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μερικές εξορμήσεις!

Ας δούμε

Πρωτομαγιά – 1 Μαΐου ημέρα Δευτέρα
Αγίου Πνεύματος – 5 Ιουνίου Δευτέρα
Χριστούγεννα – 25/12/ 2023 ημέρα Δευτέρα

Οι υπόλοιπες μέρες που θεωρούνται αργία

Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου – Τρίτη
Επέτειος του “όχι” – Σάββατο 28/10
Σύναξη της Θεοτόκου – 26/12 – Τρίτη

Τσέκαρε και αυτά: