Πάσχα

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν την ετυμολογία αυτής της λέξης, αλλά και το πώς προέκυψε.

Η λέξη Πάσχα προέρχεται από το αραμαϊκό πασ’ ά και το εβραϊκό πέσαχ που σημαίνει πλήγμα. Ωστόσο, η Βίβλος υποστηρίζει πως το πέσαχ είναι από το ρήμα πασάχ που σημαίνει “εκτελώ τελετουργικό” ή προσπερνώ.

Μάλιστα, για το ρήμα προσπερνώ θεωρούν πως πρόκειται για την προσπέραση που έκανε ο άγγελος του Θεού από τα σπίτια των Ισραηλιτών που είχαν κόκκινη μπογιά και αντίθετα “θανάτωνε” τα πρωτότοκα παιδιά των Αιγυπτίων.

Κατά τις εβραϊκές γραφές το Πάσχα συσχετίζεται με την έξοδο από τη δουλεία της Αιγύτπου με τη βοήθεια του Μωϋσή. Πρόκειται για μία οικογενειακή στιγμή  όπου πρόσφεραν για θυσία ένα ζώο, το οποίο έπρεπε να είναι αρσενικό και αρτιμελές, έτσι ώστε να ευλογηθεί όλο το κοπάδι.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο όρος Πάσχα προέρχεται από τις γιορτές την περίοδο της άνοιξης, πριν τους Ισραηλίτες όπου τότε οι βοσκοί έκαναν παράκληση στον Θεό να προστατεύει το κοπάδι τους.

Η επικρατέστερη πάντως άποψη και αυτή που είναι πιο καλά τεκμηριωμένη είναι εκείνη που αναφέρει πως το Πάσχα είναι η γιορτή των Ισραηλιτών για την έξοδό τους από τη σκλαβιά και την Αίγυπτο.

Τσέκαρε κι αυτό:

Αυτό είναι το πρώτο single από το επίσημο soundtrack του φετινού πρωταθλήματος κυπέλλου της FIFA