Πατέρας Αντώνιος

Ο πατέρας Αντώνιος είναι ένα πρόσωπο το οποίο όλοι γνωρίσαμε μέσω του έργου που επιτελούσε στην“Κιβωτό του Κόσμου” και το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες για τη ΜΚΟ της οποίας ήταν επικεφαλής.

Ο ιερέας, Αντώνιος Παπανικολάου, γεννημένος το 1971 στη Χίο – αργότερα έζησε στην Δραπεστώνα –  υπήρξε ιδρυτής και διαχειριστής του ιδρύματος “Κιβωτός του Κόσμου”, και πλέον έχει αποπεμφθεί από τη θέση του, όπως και η σύζυγος του η οποία βρισκόταν στον διοικητικό συμβούλιο.

Ο ιερέας σπούδασε στο Παιδαγωγικό και στη Θεολογική Σχολή και έκανε πολλές ιεραποστολές στο εξωτερικό, όπου έζησε συγκλονιστικά πράγματα καθώς είδε πολλά βάσανα στην Γκάνα, στην Κένυα και στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Κιβωτού, ο πατέρας Αντώνιος υπηρέτησε ως εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος στον Κολωνό. Η δράση του ξεκίνησε το 1998 στην περιοχή και παρά το γεγονός πως υπήρξαν πολλές εγκληματικές καταστάσεις, θέλησε να κάνει κάτι διαφορετικό και να αντιδράσει σε όσα συνέβαιναν στα μέρη εκείνα.

Ο ιερέας σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε δηλώσει πως βλέποντας τις άθλιες καταστάσεις που υπήρχαν στην περιοχή, θέλησε να κάνει κάτι για να πλησιάσει τα παιδιά και έτσι σκέφτηκε πως το μπάσκετ είναι ένας τρόπος για να μπορέσουν τα παιδιά να ξεσπάσουν σε κάτι υγιές. Όπως είναι ο αθλητισμός. Και δημιούργησε ομάδες για να μπορούν να παίξουν τα παιδιά και ν ξεφύγουν από την εγκληματικότητα.

“Κάθισα να ακούσω τα παιδιά, τα αποδέχτηκα έτσι ακριβώς όπως είναι. Μοιράστηκα το σπίτι τους, τη πλατεία και το γήπεδο. Μέσα από τον αθλητισμό και τα πρωταθλήματα βγήκαν τα θετικά τους στοιχεία. Όταν κάποιος είναι τόσο απελπισμένος, όπως αυτά, τι να του πεις; Ότι ο Χριστός σώζει; Τα ακούει βερεσέ.”, αναφέρει στο site της Κιβωτού.

Η πρώτη στέγη της Κιβωτού ήταν ένα παλιό καφενείο και έτσι ξεκίνησαν όλα.

Ο κόσμος γνώρισε τον ιερέα μέσω των κοινωνικών δράσεων που είχε αλλά και μέσω της προβολής των σοβαρών θεμάτων που είχε αναλάβει. Και όλες του οι δράσεις είχαν να κάνουν με παιδιά.

Όταν οι κάτοικοι του Κολωνού αλλά και από τις γύρω περιοχές, είδαν την προσπάθεια του πατήρ Αντώνιου να “μαζέψει” τα παιδιά από όλα τα άσχημα που συνέβαιναν γύρω τους, ξεκίνησαν να βοηθούν με τον δικό τους τρόπο και μέσω του εθελοντισμού δημιουργήθηκε η “Κιβωτός του Κόσμου”.

Στόχος της Κιβωτού ήταν και είναι να μπορέσει να προσφέρει σε παιδιά που βιώνουν πολύ δύσκολες καταστάσεις, ένα σπίτι μέσα στα οποίο θα αισθάνονται ασφάλεια και θαλπωρή.Κάτι το οποίο έχει αρχίσει να αμφισβητείται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των καταγγελιών των τελευταίων ημερών, αλλά η δικαιοσύνη έχει τον τελευταία λόγο και αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Ο πατέρας Αντώνιος έδειξε στην κοινωνία ένα πρόσωπο το οποίο είχε μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους και υποδεχόταν στην Κιβωτό όλον τον κόσμο που είχε ανάγκη.

“Πατέρας όλων” ήταν μια από τις φράσεις που έλεγαν οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν και ήθελε σύμφωνα με όσα έχει πει σε πολλές συνεντεύξεις του να βοηθήσει τα παιδιά να μην έχουν παραβατική συμπεριφορά και να ζήσουν τα παιδιά γεμάτα αγάπη.

Έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις για το έργο του όπως :

  • 2008- Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του στην προστασία απόρων παιδιών στον Κολωνό
  • 2018- «Βραβείου Ευρωπαίου Πολίτη 2018»
  • 2019 Επίτιμος διδάκτωρ, τμήμα Γεωπονίας, Παν. Θεσσαλίας
  • 2019 Βραβείο Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
  • 2019 Βραβείο Επίδειξης Θάρρους στην Ηγεσία Mary Chirwa

Στο πλευρό του βρίσκεται η σύζυγος του και πρεβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, η οποία κατάγεται επίσης από τη Χίο. Μαζί, έχουν ένα γιο, τον Νώε.

Οι τρομερές καταγγελίες που βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι πραγματικά εξαιρετικά δυσάρεστες καθώς η “Κιβωτός” ήταν πάντα ένα ίδρυμα το οποίο αγαπούσε ο κόσμος και πίστευε πώς γινόταν ουσιαστικό έργο.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ελπίζουμε όλα τα παιδιά να είναι καλά!

Tσέκαρε και αυτά :

Συμβουλές για καλή διάθεση : Τι μας δίδαξε ο Mr.Bean

Μπράντς στην Αθήνα : Σε ποιες περιοχές να πας