Πέγκυ Μουζάκη: Οι αρχαίοι σοφοί έλεγαν ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Ο τρόπος που επιλέγουμε να αρχίσουμε την κάθε ημέρα μας είναι αυτό που σε μεγάλο ποσοστό θα καθορίσει και την εξέλιξη της.Ξυπνάμε με χαμόγελο;Ξυπνάμε νιώθοντας ευλογία για τη νέα ημέρα;Ξυπνάμε εκτιμώντας ότι αυτό που είμαστε εξαρτάται μόνο από εμάς;Η κάθε ημέρα μας φέρνει αντιμέτωπες με διάφορες καταστάσεις που ενδεχομένως να πηγάζουν από το εργασιακό, το οικογενειακό ή το φιλικό μας περιβάλλον τις οποίες καλούμαστε να διαχειριστούμε με ευελιξία και ανοιχτό μυαλό ώστε να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για εμάς και το περιβάλλον μας.Οι εικόνες, οι παραστάσεις και οι λέξεις που πλαισιώνουν το ξεκίνημα μίας ημέρας αποτελούν ερεθίσματα που μέσω ηλεκτροχημικής διαδικασίας σε επίπεδο σύναψης νευρώνων διοχετεύονται από τον εγκέφαλο σε όλο το σώμα. Εγκέφαλος δεν είναι μόνο ο νους είναι όλο το σώμα που με μεγάλη σοφία αλληλοεπιδρούν. Σκεφτείτε τον εγκέφαλο σαν ένα κινητό που ανάλογα με τις πληροφορίες που θα του δώσεις στην αναζήτηση θα σου εμφανίσει το επιθυμητό ή όχι αποτέλεσμα στην οθόνη. Κατά αντίστοιχο τρόπο ένα οποιοδήποτε ερέθισμα (σκέψη ή γεγονός) διοχετεύει αιτήματα στον εγκέφαλο που καλείται να διαχειριστεί. Επειδή όμως ο εγκέφαλος δεν χαρακτηρίζεται «έξυπνος» τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τα ερεθίσματα που επιλέγουμε να του δώσουμε τα οποία θα δημιουργήσουν τέτοια ταλάντωση στους νευρώνες που θα οδηγήσει είτε σε έκκριση ντοπαμίνης (ορμόνη χαράς) είτε αδρεναλίνης (ορμόνη αντιμετώπισης στρεσσογόνου κατάστασης) . Ανακαλέστε τώρα ένα πρωινό στο μυαλό σας που ξυπνήσατε και σκεφτήκατε ότι «ότι συμβεί το καλώς ορίζω και είμαι ικανή να το αντιμετωπίσω. Πιστεύω στην δύναμή μου και εξασκώ συνέχεια το μυαλό μου ώστε να βρίσκεται σε κατάσταση αρμονίας». Τι συναισθήματα δημιουργούνται από αυτή την σκέψη; Φαντάζομαι συναισθήματα δύναμης, επάρκειας και χαράς. Ανακαλέστε τώρα ένα πρωινό στο μυαλό σας που ξυπνήσατε και η 1η σας σκέψη ήταν κάτι σαν «άντε πάλι… άλλη μία ημέρα προβλημάτων…». Πότε θα βραδιάσει να πάω για ύπνο;Τι συναισθήματα δημιουργούνται από αυτή την σκέψη; Φαντάζομαι συναισθήματα αδυναμίας, απροθυμίας για ζωή και απαισιοδοξίας.Οι σκέψεις μας μεταφέρονται με αυτόματους μηχανισμούς στο σώμα μας. Το σώμα παίρνει εντολές από τον εγκέφαλο και ανταποκρίνεται στα μηνύματά του.Και αναρωτιέμαι πόσο ωφέλιμο είναι να πυροδοτούμε εμείς οι ίδιοι τον εγκέφαλό μας με μηνύματα που λειτουργούν αποτρεπτικά για την ανάπτυξή μας; Που πυροδοτούν εικονική ανησυχία και καταλαμβάνουν χώρο από την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε; Που τελικά οδηγούν σε ψυχική και σωματική βλάβη;Και θα μου πείτε είναι εφικτό να ξυπνάμε κάθε μέρα με χαρά;Να φορέσουμε ένα πλατύ χαμόγελο την ώρα που ανοίγουμε τα μάτια μας ενθυμούμενες ότι ξυπνήσαμε υγιής νομίζω είναι εφικτό.
Να φορέσουμε ένα πλατύ χαμόγελο την ώρα που ανοίγουμε τα μάτια μας ενθυμούμενες ότι η δύναμή μας είμαστε εμείς οι ίδιοι είναι εφικτό.
Να φορέσουμε ένα πλατύ χαμόγελο την ώρα που ανοίγουμε τα μάτια μας ενθυμούμενες την μαγεία των απρόσμενων εκπλήξεων που επιφυλάσσει η κάθε ημέρα είναι εφικτό.Ο ψυχολόγος Ekman Paul σε έρευνά του ανακάλυψε ότι το πλατύ χαμόγελο προκαλεί αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα και αλλαγή στην διάθεση. Μόλις οι μύες του προσώπου χαμογελούν, στον εγκέφαλο «ταξιδεύουν» νευρικά σήματα πυροδοτώντας θετικά συναισθήματα. Το χαμόγελο «λέει» στον εγκέφαλο να αισθάνεται καλά.Ξεγελάστε τον εγκέφαλό σας όπως μας ξεγελούσαν οι γονείς μας όταν ήθελαν να κάνουμε κάτι και εμείς αρνούμασταν. Ο εγκέφαλος δεν ξεχωρίζει το φανταστικό από το πραγματικό. Ο τρόπος που «σχετιζόμαστε μαζί του» παίζει καθοριστική σημασία στην εσωτερική μας ισορροπία και αρμονία, στοιχεία που μας οδηγούν στην εξέλιξη και την ευζωία, αναφέρει χαρακτηριστικά η Πέγκυ Μουζάκη.