Πειραιάς

Πειραιάς: Με το πρόγραμμα «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT» ανοίγει την καλλιτεχνική περίοδο 2021-2022 το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ταυτόχρονα δημιουργεί μια νέα κοιτίδα πολιτισμού στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, στην καρδιά του λιμανιού, δίπλα στα καράβια που έρχονται και φεύγουν καθημερινά.τ

ad

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το πρόγραμμα φιλοξενεί «ένα πολυπρισματικό κύκλο δράσεων που περιλαμβάνει θέατρο, χορό, εικαστικά και κινηματογράφο», με στόχο «ο Σεπτέμβριος να γίνει ο μήνας που ο Πειραιάς θα αφήνει το δικό του στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, ως πύλη πολιτισμού για την τέχνη του σήμερα και τους προβληματισμούς του τώρα».

Ειδικότερα, το «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ARTPORT» ανοίγει τις πύλες του από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2021 με τη συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά και παρουσιάζει «Tα ταξίδια της Πηνελόπης» της Μάρθας Μπουζιούρη (μια παράσταση θεάτρου- ντοκιμαντέρ εμπνευσμένη από την απουσία, τη συντροφικότητα και το βλέμμα της «γυναίκας του ναυτικού»), έξι νέα πρωτότυπα έργα επιχορηγούμενων ομάδων χορού («Qualia» της Ηρώς Αποστολέλλη, «Swell» της Ελισάβετ Πλιακοστάθη, «Απόλλυµι» της Όλγας Σπυράκη, «Manifesto» της Ιωάννας Πορτόλου, «Holy Purple» της Ανδρονίκης Μαραθάκη, «Ουτοπία» του Αντώνη Αντωνόπουλου ), καθώς και δύο σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, το εικαστικό πρόγραμμα (Πειραιάς 2021-2022), που επιμελείται η δρ Σωζήτα Γκουντούνα, συνθέτει έναν διάλογο μεταξύ δύο διακεκριμένων εικαστικών, του 70χρονου Αμερικανού Andres Serrano, με καταγωγή από την Ονδούρα και την Κούβα, και του 64χρονου Βρετανού John Akomfrah, με καταγωγή από την Γκάνα, ιδρυτή του Black Audio Film Collective (BAFC).

Ακόμη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας” σε ένα προφεστιβαλικό event και μια ταινία- έκπληξη σε πρώτη πανελλήνια προβολή.

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν στον χώρο έξω από την πέτρινη αποθήκη της Πύλης 2 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, οι «Γέφυρες του Μάντισον» του Κλιντ Ίστγουντ (1995, 135′), στις 20:00, και θ’ ακολουθήσει στις 22:30 η προβολή της ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Γύρνα πίσω» (2006, 121′).

To Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, στον ίδιο χώρο θα προβληθεί στις 20:00, η σπονδυλωτή ταινία- αποκάλυψη του Νταμιάν Σιφρόν «Ιστορίες για αγρίους» (2014, 122′) και στις 22:30 τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν Χο (2019, 132′) που τιμήθηκαν με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και με τέσσερα Όσκαρ, γράφοντας ιστορία ως η πρώτη διεθνής δημιουργία που κέρδισε ποτέ το χρυσό αγαλματίδιο Καλύτερης Ταινίας στη μακρά ιστορία του θεσμού.

Την πρώτη Κυριακή του Φεστιβάλ στις 26/9, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα είναι για πρώτη φορά ανάμεσα στις αίθουσες των Νυχτών Πρεμιέρας με τη φιλοξενία μιας ξεχωριστής ταινίας του φετινού προγράμματος σε πρώτη πανελλήνια προβολή. Ο τίτλος της ταινίας θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας”.

Ad