Το πένθος είναι ένα αναπόφευκτο μέρος της ζωής μας και αφορά στη διαδικασία αποχαιρετισμού αγαπημένων προσώπων που έχουν φύγει. Τα στάδια του πένθους και της απώλειας είναι κοινά και αφορούν τον χωρισμό, την αλλαγή ή απώλεια κατοικίας, την απώλεια της εργασίας, την απώλεια της υγείας από μία ανίατη ασθένεια, την αλλαγή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή της ηλικιακής δεκαετίας κ.ά.
Οι άνθρωποι βιώνουμε το πένθος και την απώλεια με διαφορετικό τρόπο και είναι ένα υγιές στάδιο προκειμένου να αποχαιρετίσουμε μια κατάσταση και να πάμε σε μια νέα. Πολλές φορές, λόγω του μεγάλου ψυχικού πόνου του πένθους, αναζητούμε τρόπους να μη τον βιώσουμε. Έτσι, αποφεύγουμε και αρνούμαστε ένα δυσάρεστο γεγονός και τα συναισθήματα που αυτό μας προκαλεί, μόνο και μόνο επειδή δε μπορούμε να το αποδεχτούμε και να το αποχαιρετίσουμε. Αυτή η αδυναμία μας όμως και τα συναισθήματα θλίψης που δεν εκφράζονται και συσσωρεύονται μπορούν να εκφραστούν με φοβίες, έντονο στρές, σωματικές ενοχλήσεις, αυπνία, διαταραχές στη διατροφική καθημερινότητα, σωματική και ψυχική κόπωση, κατάθλιψη, κλπ.
Τα πέντε στάδια του πένθους χωρίς να σημαίνει ότι όλοι οι πενθούντες τα βιώνουν με την ίδια ένταση και με μια μερίδα ανθρώπων να καταφέρνουν να ξεπερνούν την απώλεια τους χωρίς να περάσουν κανένα στάδιο είναι τα ακόλουθα:
- Το σοκ και η άρνηση της πραγματικότητας με αποφυγή βίωσης των αρνητικών συναισθημάτων.
- Θυμός, δηλαδή θυμώνουμε μέσα από τη συνειδητοποίηση της απώλειας.
- Διαπραγμάτευση, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε και να διαπραγματευόμαστε την απώλεια και το τι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει.
- Κατάθλιψη, ερχόμαστε σε επαφή με τα δυσάρεστα συναισθήματα μας με κυρίαρχη εκτόνωση το κλάμα.
- Αποδοχή, κρατάμε τις αναμνήσεις μας και αποδεχόμαστε την αλήθεια και προχωράμε.