Περιβάλλον

Περιβάλλον: Όπως φαίνεται η Ελλάδα πέρα από όλα τα άλλα προβλήματα, έχει να λογοδοτήσει στην Κομισιόν και για τα όσα δεν έκανε ή έκανε λάθος με τα χωροκατακτητικά ξένα είδη.

Και τι είναι όμως τα χωροκατακτητικά ξένα είδη, για τα οποία η Ελλάδα δεν τα πάει και τόσο καλά για το περιβάλλον.

Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη είναι φυτά και ζώα τα οποία, ως αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης, εισάγονται τυχαία ή σκοπίμως σε φυσικό περιβάλλον στο οποίο δεν απαντώνται κανονικά. Το γεγονός αυτό έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για το νέο περιβάλλον τους. Τ

Τα χωροκατακτητικά ξένα είδη αποτελούν μία από τις πέντε κύριες αιτίες απώλειας βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Η αντιμετώπισή τους αποτελεί σημαντική πτυχή του στόχου της ΕΕ για ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας, όπως διατυπώνεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030.

Η Ελλάδα προφανώς και δεν έχει εκπονήσει το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων διαδρομών εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών και έτσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τώρα ζητάει τα ρέστα και μάλιστα εάν δεν συμμορφωθεί άμεσα η χώρα μας μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.