Pfizer εμβόλιο

Έξαλλοι είναι όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το άκουσμα της είδησης πως η Pfizer μειώνει τον όγκο των εμβολίων που θα έστελνε στην Ευρώπη κατά το μισό.

ad

Αυτό σημαίνει πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαχειριστούν αυτή τη νέα κρίση, που στη ουσία θα μπορούσε να πει κανείς πως τινάζει στον αέρα την εκστρατεία κατά του κορονοϊού και έτσι να θέσουν όρια στην πανδημία που έχει χτυπήσει την Ευρώπη με πρωτοφανή τρόπο.

Είναι ήδη χαρακτηριστικό το γεγονός πως η Ρουμανία και η Πολωνία θα παραλάβουν τις μισές δόσεις από τις προγραμματισμένες και σταδιακά θα λάβουν το υπόλοιπο 50% έως τα τέλη Μαρτίου.

Ίδια κατάσταση και στην Τσεχία όπου το πρόγραμμα εμβολιασμών επιβραδύνεται μιας και αυτή την εβδομάδα έλαβαν 15% λιγότερες δόσεις, ενώ τις επόμενες δύο εβδομάδες αυτή η μείωση θα είναι της τάξεως του 30%.

Είναι τέτοιος ο εκνευρισμός που επικρατεί στους κόλπους της Ευρώπης, που η Ιταλία έφτασε στο σημείο να απειλεί με νομική δράση κατά της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer.

Προς το παρόν στην Ελλάδα δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξουν αντίστοιχες καθυστερήσεις αν και θεωρείται σχεδόν σίγουρο.

Πάντως, οι περισσότερες κυβερνήσεις καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι παραδόσεις εμβολίων από τη Pfizer. Φυσικά ήδη κάποιες χώρες έχουν αρχίσει και εγκρίνουν και άλλα εμβόλια όπως το ρωσικό ή της Astrazeneca.

 

Ad