Πλαστικά μπουκάλια

Οι κίνδυνοι που συνδέονται όταν χρησιμοποιούμε ξανά τα πλαστικά μπουκάλια είναι σημαντικοί και υπογραμμίζονται από τη σύνθεσή τους.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), το πλαστικό περιέχει κατά μέσο όρο 16.000 χημικές ουσίες, εκ των οποίων 4.200 θεωρούνται «ιδιαίτερα επικίνδυνες».

Επιπτώσεις των νανοπλαστικών στον οργανισμό

Τα νανοπλαστικά, που δημιουργούνται από τη διάσπαση πλαστικών, είναι τόσο μικρά ώστε μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, το συκώτι και ακόμη και στον εγκέφαλο, διαπερνώντας τις κυτταρικές μεμβράνες.

Παρόλο που δεν υπάρχει ακόμη οριστική απόδειξη σύνδεσής τους με καρκίνο, μελέτες δείχνουν ότι η συσσώρευσή τους στους ανθρώπινους ιστούς μπορεί να αυξήσει τη χημική τοξικότητα, οδηγώντας σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο και αναπτυξιακές ανωμαλίες στα παιδιά.

Προτάσεις για ασφαλή χρήση

  • Αποφύγετε την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μίας χρήσης, καθώς είναι σχεδιασμένα για μικρή διάρκεια χρήσης.
  • Επιλέξτε πιο ανθεκτικά υλικά: Χρησιμοποιήστε δοχεία από ανοξείδωτο ατσάλι, γυαλί ή άλλα ασφαλή επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.
  • Σωστός καθαρισμός: Αν χρησιμοποιείτε πλαστικά επαναχρησιμοποιούμενα, πλύνετε τα σχολαστικά για να αποφύγετε μικροβιακές αναπτύξεις.

Η καθηγήτρια Sherri Mason τονίζει πως η επαναχρησιμοποίηση πλαστικών «ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία», ιδιαίτερα σε τρόφιμα και ποτά, κάτι που απαιτεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού.

Τσέκαρε κι αυτά: