Θέλοντας να δώσουμε μια ευρεία απόδοση στον όρο ποδολογία – ποδολόγος, (λόγος για το πόδι) η ειδικότητα αυτή ασχολείται με βλάβες δέρματος – ονύχων και μορφολογία των άκρων, κυρίως των κάτω. Τα άκρα ως ακούραστοι εργάτες και κυρίως τα κάτω, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας μπορεί να αποτελέσουν πηγή ενός προβλήματος και να εμφανίσουν επιπλοκές και δυσλειτουργίες σε κάθε ηλικία. 

Αναζήτησε μεθόδους και τεχνικές ίασης

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, ότι ανάλογα με τις συνθήκες της εκάστοτε εποχής για την επιβίωση και διαβίωσή του, βασική προϋπόθεση είναι η περιφρούρηση της υγείας. Της υγείας αυτής που πολλές φορές καταλήγει στα άκρα ή αρχίζει από αυτά κυρίως τα κάτω. Ευρήματα από την αρχαιότητα, δηλώνουν την άμεση ανάγκη για περιποίηση άκρων κυρίως των κάτω μετά από ένα κουραστικό ταξίδι 

ad

Από την αρχαιότητα έως σήμερα η ιστορική εξέλιξη προσφέρει μια υγιή βάση για την φιλόδοξη φροντίδα των άκρων, κυρίως των κάτω. Η αναφορά γίνεται κυρίως στα κάτω άκρα, όχι ότι τα άνω δεν αντιμετωπίζουν βλάβες δέρματος – νυχιών, αλλά επειδή τα κάτω άκρα ως γνωστό κακοποιούνται από τα ακατάλληλα υποδήματα. 

Αυτό οφείλεται στους έντονους ρυθμούς της ζωής σήμερα, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να απουσιάζουν αρκετές ώρες από το σπίτι, φορώντας υποδήματα που οι τάσεις της μόδας επιβάλλουν, π.χ. στενά, μυτερά, ψηλοτάκουνα. 

Όσο ο άνθρωπος εξελίσσεται, τόσο τα προβλήματα υγείας αναπτύσσονται, κυρίως στα κάτω άκρα. Όπως αναφέρω, οφείλεται αφενός στην συνεχή εξελισσόμενη κοινωνία η οποία δέχεται επιρροές και κουλτούρες άλλων πολιτισμών ως προς τον τρόπο και ποιότητα ζωής και αφετέρου η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός αυτής έχει αρνητικές επιπτώσεις κυρίως στην υγεία. Η υγεία αυτή αντανακλάται μέσα από το δέρμα – νύχια. 

Στο παρελθόν η περιποίηση δέρματος – νυχιών, ήταν πλεονέκτημα των ευγενών. Σήμερα επιτακτική ανάγκη, ανεξαρτήτου φύλου – ηλικίας και κοινωνικής τάξης. 

Όπως ανέφερα οι τάσεις της μόδας των υποδημάτων, οι έντονοι ρυθμοί των πόλεων, οι περιβαλλοντικές συνθήκες και οι επαγγελματικές δραστηριότητες του ανθρώπου έχουν παγιδέψει τα πόδια. Το αποτέλεσμα αυτής της παγίδευσης είναι ανυπολόγιστες βλάβες στο δέρμα και τα νύχια. Σήμερα, πράγματι η ειδικότητα του ποδολόγου η οποία αναδύθηκε από τα πολύπλοκα ιατρικά προβλήματα, όχι μόνο μπορεί να περιποιείται τις βλάβες χειρωνακτικά, αλλά του επιβάλλεται εκ των πραγμάτων μια ακαδημαϊκή μόρφωση, όπου τον καταξιώνει στην αγορά εργασίας. 

Ο ποδολόγος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο του ιατρικού κλάδου. Σήμερα δίνει λύσεις σε όλες τις ακραίες περιπτώσεις. Απαραίτητες συμβουλές για δυσμορφίες πέλματος. Αναφέρθηκα για ακατάλληλο υπόδημα, ναι, ξέρετε γιατί; Γιατί, το κάθε πόδι του κάθε ανθρώπου είναι ένα και το μοναδικό. Δεν ταιριάζει με κανένα άλλο. Για το λόγο αυτό ο ποδολόγος, για όλες τις δυσλειτουργίες των οργάνων και συστημάτων που ανέφερα και δυσμορφικών πελμάτων και δακτύλων, του προτείνει πελματογράφιση – ορθωτικό πέλμα. 

Σήμερα επιτακτική ανάγκη είναι το ορθωτικό πέλμα, για την επίλυση των προβλημάτων του άκρου πόδα. Το ορθωτικό πέλμα, βελτιώνει την βάδιση, απορροφά τους κραδασμούς και ρυθμίζει το κέντρο βάρους. Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Είναι γνωστό το πόσο επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας τα πόδια. 

Η χρόνια κόπωση, μερικές ανωμαλίες της μήτρας, κυκλοφορικές δυσλειτουργίες, αρθριτικά και πολλές σχετικές ασθένειες, ακόμη και ο καρκίνος, μπορεί να προέλθουν κατά τον Wikler από μη φυσιολογικά πόδια.

Νάσια Χατζίνα Ποδολόγος

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6982-021297