παχυσαρκία

Ένας απ´ τους λόγους που μπορεί να οδηγηθεί ένα άτομο στη παχυσαρκία είναι η γενετική προδιάθεση. Για παράδειγμα σε μερικές οικογένειες τα παιδιά είναι εύσωμα όπως οι γονείς. Η κληρονομικότητα δεν είναι μοιραία, αλλά πρόκειται για μία αδυναμία στην οποία προστίθενται διαιτητικά λάθη με αυτοσχέδιες δίαιτες ή διαταραχές ποικίλων προελεύσεων.

Ένας άλλος παράγοντας που συντελεί στη παχυσαρκία κυρίως των παιδιών είναι η υπερβολικά καθιστική ζωή, ο πολύς χρόνος που τα παιδιά περνούν μπροστά στη τηλεόραση, τα παιχνίδια βίντεο ή το κομπιούτερ, και η τάση για τσιμπολόγημα.

Επίσης, η πίεση που υφιστάμεθα καθημερινά με τη δουλειά και τις υποχρεώσεις σε συνδυασμό με τις ακατάστατες ώρες και τις συνθήκες δραστηριότητος οδηγούν στο να καταναλώνουμε τις περισσότερες φορές και σε άτακτα χρονικά διαστήματα πολλά, με περισσότερες απ‘ τις αναγκαίες για τη σωστή διατροφή θερμίδες φαγώσιμα και ποτά όπως φάστ-φούντ, γλυκά, αναψυκτικά με ζάχαρη. Άλλωστε το κακό φαγητό είναι ένας τρόπος για να εκτονώσουμε το άγχος μας.

Τέταρτος παράγοντας που εντείνει τη παχυσαρκία στην εποχή μας είναι οι διαφημίσεις. Τα περισσότερα παιδιά καθηλωμένα στη τηλεόραση ή ακούγοντας το ραδιόφωνο αναζητούν το χάμπουργκερ της διαφήμισης, το αναψυκτικό που έπινε κάποιος αθλητής και ταυτίζονται όλο και πιο πολύ με τα αμερικάνικα πρότυπα σύμφωνα με τα οποία τα συγκεκριμένα προϊόντα πρωτοστατούν.

Ήρα Σαρακηνού, Ψυχολόγος–Ψυχοθεραπεύτρια–Ομαδική Αναλύτρια

Ωστόσο, η κούραση, το άγχος, οι συγκρουσιακές σχέσεις με κάποιον δικό μας ή το πένθος μπορούν να οδηγήσουν στη παχυσαρκία και η ασπίδα σ´ αυτή τη περίπτωση είναι ένα σκληρό, πραγματικό τείχος λίπους. Το βάρος σε κάποιες περιπτώσεις δίνει τη ψευδαίσθηση της προστασίας.

Τώρα, σ´ ότι αφορά πιο ειδικά τον ψυχολογικό κόσμο, η μοναξιά, η ανία, το αίσθημα κατωτερότητας, η θλίψη και ο θυμός είναι συναισθήματα τα οποία αρνούμαστε πολλές φορές να εκφράσουμε ή να βιώσουμε και τρώμε. Με λίγα λόγια το φαγητό είναι ένας τρόπος να κουκουλώσουμε το συναίσθημα μας.

 

Τέλος, οι ιστορίες των παχύσαρκων συνήθως έχουν να κάνουν με ατυχείς ερωτικές σχέσεις ή την έλλειψη γονικής φιγούρας σ´ ότι αφορά τα παιδιά.

 

Άρθρο για την παχυσαρκία από την Ήρα Σαρακηνού, Ψυχολόγος–Ψυχοθεραπεύτρια–Ομαδική Αναλύτρια.