Πρίγκιπας Φίλιππος

Ο πρίγκιπας Φίλιππος έσβησε το πρωί της Παρασκευής γαλήνια σε ηλικία 99 ετών όπως ανακοίνωσαν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ βυθίζοντας στο πένθος όλη τη Βρετανία.

O Φίλιππος είχε παντρευτεί τη Βασίλισσα Ελισάβετ το 1947 και γρήγορα με τις παρεμβάσεις του κατάφερε να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό της βρετανικής μοναρχίας.

Πολλές φορές το Παλάτι έτρεχε να μαζέψει τις γκάφες του Φίλιππου, ο οποίος μπορούσε να γίνει αγενής πολλές φορές ειδικά όταν ένιωθε πως έχει να κάνει με κόλακες.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα και γεννήθηκε πρίγκιπας της Ελλάδος και της Δανίας.

 

Ήταν ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του Ανδρέα της Ελλάδας και της Αλίκης του Μπάττενμπεργκ. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν η Μαργαρίτα, η Θεοδώρα, η Καικιλία και η Σοφία. Βαπτίσθηκε Χριστιανός Ορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Ωστόσο, η οικογένεια του εξορίστηκε από την Ελλάδα, όταν εκείνος ήταν ακόμα βρέφος.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος και η Βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 1950 τον Δεκέμβριο, αλλά τότε η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν ήταν καν Βασίλισσα. Τότε εκείνη ήταν 24 χρονών και ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν 29 ετών. Και οι δύο ήταν νιόπαντροι και ήταν ήδη γονείς δύο παιδιών.

Ως μέλος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού ο πρίγκιπας Φίλιππος συμμετείχε στη Μάχη της Κρήτης και στη Ναυμαχία του Ταινάρου για την οποία τιμήθηκε με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό.

Το 1964, ως βασιλικός σύζυγος πια, ο Φίλιππος με τα παιδιά του, πρίγκιπα Κάρολο και πριγκίπισσα Άννα, παρευρέθηκε στον γάμο του βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας.