Πρωταπριλιά

Η Πρωταπριλιά είναι μια μέρα κατά την οποία πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν αθώες πλακίτσες ή να πουν ψεμματάκια με σκοπό να πειράξουν αγαπημένα πρόσωπα και να γελάσουν! Βέβαια, για κάποιους θα μπορούσε να είναι η ονομαστική τους γιορτή αλλά θα το αφήσουμε αυτό για κάποιο άλλο άρθρο!

Στις 1 Απριλίου, το έθιμο “επιβάλλει” να πούμε ψέμματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως αθώα και η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για αυτό το πράγμα που ζούμε κάθε χρόνο, εκείνη τη μέρα!

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το συγκεκριμένο έθιμο και η πρώτη αφορά τους αγαπημένους Κέλτες οι οποίοι ήταν από τους καλύτερους ψαράδες στην Ευρώπη, σου λέει, και ξεκινούσαν να βγαίνουν σε λίμνες και θάλασσες στις 1 Απριλίου γιατί τότε ξεκινούσε η εποχή τους! Αλλά επειδή υπήρχε δυσκολία στο ψάρεμα και δεν μπορούσαν να πιάσουν εύκολα ψαράκια, έλεγαν ψέμματα για τις ψαριές τους και ξεγελούσαν τον κόσμο λέγοντας πως έχουν πιάσει πολλά! Έτσι κατάφεραν τη συγκεκριμένη συνήθεια να την κάνουν έθιμο!

Η δεύτερη εκδοχή αφορά τους Γάλλους! Η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν στις 1 Απριλίου μέχρι το 1564 αλλά όταν ο βασιλιάς Κάρολος ανέβηκε στην εξουσία τότε θεσπίστηκε να γιορτάζεται η πρώτη μέρα του χρόνου στη 1 Ιανουαρίου! Πολλοί ήταν οι πολίτες που δεν δέχτηκαν τη συγκεκριμένη αλλαγή και αντέδρασαν γιορτάζοντας την Πρωτοχρονιά τον Απρίλιο και υπήρχαν πολλοί πολίτες που τους τρόλαραν και έστελναν δώρα εκείνη την ημέρα για να τους πειράξουν! Και έτσι δημιουργήθηκε το έθιμο!

Στην Ελλάδα δεν παίζει και καμιά τρελή ιστορία! Εμείς απλά επιλέγουμε τη συγκεκριμένη μέρα να κάνουμε πλάκες αλλά και να πούμε ψέμματα για χαβαλέ!Βέβαια, υπάρχουν κάποιες παραδοσιακές δημούλες που θέλουν εκείνον που κάνει φάρσα η οποία δε θα πετύχει να έχει την γρουσουζιά όλη πάνω του ενώ το “θύμα” που θα καταλάβει την πλακίτσα να είναι τυχερό για όλο τον χρόνο!

Οπότε, το νου σας την Πρωταπριλιά γιατί παίζει να υπάρξει καμιά γρουσούζικη διάθεση και δεν το θέλουμε αυτό!

 

Τσέκαρε και αυτό: Σχέση εξ αποστάσεως: Τα υπέρ και τα κατά