Πρωτοχρονιά

Πρωτοχρονιά: Με ένα πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (KΠΙΣΝ) καλωσόρισε το Νέο Έτος κρατώντας συντροφιά σε χιλιάδες ανθρώπους που γιόρτασαν την αλλαγή του χρόνου από το σπίτι.

Θεατές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό, παρακολούθησαν την εκδήλωση διαδικτυακά μέσω live streaming (μέσα από την ιστοσελίδα του snfcc.org, τη σελίδα του στο Facebook και το κανάλι του στο YouTube) αλλά και από την ΕΡΤ2.

Οικοδέσποινα της ζωντανής αναμετάδοσης ήταν η ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη. Το πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ πραγματοποιήθηκε χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η βραδιά ξεκίνησε στις 23.15 με μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από παραστάσεις όπερας και χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ): δημοφιλείς άριες από διάσημα έργα του ρεπερτορίου της όπερας, όπως η Μαντάμα Μπαττερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι, ο Ντον Τζοβάννι και οι Γάμοι του Φίγκαρο του Β. Α. Μότσαρτ, ο Αντρέα Σενιέ του Ουμπέρτο Τζορντάνο, η Κάρμεν του Ζωρζ Μπιζέ, αλλά και αποσπάσματα από τις όπερες Τροβατόρε, Αίντα, Τραβιάτα και Ριγολέττος του Τζουζέππε Βέρντι.

Πρωτοχρονιά

Ερμήνευσαν οι κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι πρωταγωνιστές της όπερας Άννα Νετρέμπκο, Ανίτα Ρατσβελισβίλι, Ερμονέλα Γιάχο, Τσέλια Κοστέα, Δημήτρης Πλατανιάς, Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Γιουσίφ Εϋβάζοφ. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
διηύθυναν οι Φιλίπ Ωγκέν, Λουκάς Καρυτινός, Ντάνιελ Σμιθ, Βασίλης Χριστόπουλος.
Από την εορταστική βραδιά δεν έλειπε και ο χορός:

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμήνευσε απόσπασμα από τη χορογραφία των Rootless root (Λίντα Καπετανέα – Γιόζεφ Φρούτσεκ) πάνω στους Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Ζιάβρα, ενώ οι σπουδαστές της Ανώτερης
Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ ερμήνευσαν χορογραφία του Φώτη Διαμαντόπουλου πάνω στο 5ο Κονσέρτο για πιάνο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, Έλλη Ανδριοπούλου, απηύθυναν χαιρετισμό και ευχές για τον καινούργιο χρόνο.

Πρωτοχρονιά

Τα μεσάνυχτα εκατοντάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον αττικό ουρανό δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα, ενώ η υποδοχή του 2022 την Πρωτοχρονιά ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακές χορογραφίες των Σιντριβανιών στο Κανάλι. Μετά την αλλαγή του χρόνου, η μετάδοση συνεχίστηκε με τους The Swingin’ Cats, τη μοναδική μουσική μπάντα που μετρά 11 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά μουσικά δρώμενα και εκατοντάδες εμφανίσεις εντός και εκτός συνόρων. Ο George Zervos και οι Swingin’ Cats, απογείωσαν τη βραδιά με τον κομψό jazzy ήχο τους, το κέφι και την αστείρευτα δημιουργική τους φύση.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη μαγνητοσκοπημένη συναυλία «Χριστούγεννα με μουσικές της Αυτοκρατορικής Βιέννης» της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, που παρουσίασε δημοφιλή έργα του Johann Strauss υιού, αλλά και άλλων μελών της οικογένειας Strauss, που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τις μέρες των γιορτών.

Το Παγοδρόμιο και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ την Πρωτοχρονιά παρέμειναν ανοιχτά μέχρι αργά μόνο για αυτήν τη βραδιά, για όσους ήθελαν να καλωσορίσουν τη νέα χρονιά κάνοντας φιγούρες στον πάγο ή παίζοντας με τις τέσσερις εντυπωσιακές φωτιστικές εγκαταστάσεις.