Ψηφιακή κόπωση ματιών

Η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση κι οι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του κινητού μπορούν να δημιουργήσουν ψηφιακή κόπωση ματιών.

Η ψηφιακή κόπωση ματιών, μάλιστα, αποτελεί το πιο σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι, καθώς τα lockdowns μάς έχουν επιβάλει να καθόμαστε συνεχώς μπροστά από μια οθόνη.

Ποιά είναι τα συμπτώματα που προκαλούνται;

Πονοκέφαλοι, πρησμένα και κόκκινα μάτια, δυσκολία στη συγκέντρωση, θολή ή διπλή όραση, αυξημένη ευαισθησία στο φως είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύνηθες πρόβλημα.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι που μπορούν να μάς προσφέρουν ανακούφιση από την ψηφιακή κόπωση ματιών

Ας ξεκινήσουμε!

#ΤΡΟΠΟΣ_1

Ένας τρόπος για να προσφέρουμε ξεκούραση στους μύες των ματιών μας είναι ανά 20 λεπτά να κάνουμε ένα διάλειμμα 20 δευτερόλεπτων από την οθόνη.

Επίσης, καλό θα ήταν μέσα σε αυτά τα 20 δευτερόλεπτα να επικεντρώσουμε το βλέμμα μας σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 6 μέτρα μακριά μας.

#ΤΡΟΠΟΣ_2

Έχεις σκεφτεί τη γιόγκα ματιών; Ωω ναιι! Υπάρχει για να καταπολεμήσουμε την ψηφιακή κόπωση ματιών! Ακολούθησε τα βήματα:

1. Κοιτάζω αριστερά – Μένω κάποια δευτερόλεπτα
2. Κοιτάζω δεξιά – Μένω κάποια δευτερόλεπτα
3. Κοιτάζω κάτω – Μένω κάποια δευτερόλεπτα
4. Κοιτάζω πάνω – Μένω κάποια δευτερόλεπτα

Τόσο απλό και τόσο εύκολο! Αν, μάλιστα, το κάνεις και 4 φορές μέσα στη μέρα, τα αποτελέσματα θα είναι ταμάμ.

#ΤΡΟΠΟΣ_3

Αγόρασε γυαλιά με ειδικούς φακούς που έχουν ειδικά φίλτρα για τις οθόνες του υπολογιστή! Αξίζουν!

#ΤΡΟΠΟΣ_4

Η μέση φωτεινότητα στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού δεν επιβαρύνει τόσο πολύ τα μάτια, και σε συνδυασμό με έναν άρτια φωτισμένο περιβάλλοντα χώρο, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

#ΤΡΟΠΟΣ_5

45 λεπτά οθόνη, 15 λεπτά διάλειμμα έξω στον καθαρό αέρα!

Σε εκείνο το διάστημα του διαλείμματος πάρε βαθιές ανάσες, κάνε κάποιες ασκήσεις stretching, φάε μια μπανάνα ή μια μπάρα δημητριακών και… ΒΟΥΑΛΑ! Τέλος η ψηφιακή κόπωση ματιών