Ψυχολογία: Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που επιδιώκουν συνεχώς να έχουν τον έλεγχο στα πάντα, γεγονός που δεν τους αφήνει ελεύθερους να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την κάθε στιγμή. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ μήπως είσαι και συ control freak;

Μη μας αγχώνεσαι! Σου βρήκαμε τα χαρακτηριστικά για να καταλάβεις εάν είσαι στα αλήθεια μανιακός με τον έλεγχο.

Ας ξεκινήσουμε!

#1. Θεωρείς ότι ο δικός σου τρόπος είναι ο καλύτερος

Αυτό που χαρακτηρίζει την ανθρωπότητα είναι η διαφορετικότητα που πηγάζει μέσα από κάθε άτομο. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε άνθρωπος έχει και διαφορετικό τρόπο σκέψης κι αντίδρασης. Εάν, όμως, δε δέχεσαι ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι εκτός από τον δικό σου κι ασκείς συνεχώς κριτική στο πως λειτουργούν οι υπόλοιποι, τότε μάλλον κάπου είσαι λάθος.

#2. Αναλαμβάνεις όλες τις ευθύνες και τη δουλειά

Μήπως αναλαμβάνεις να βγάλεις πέρα όλες τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μόνος σου γιατί πιστεύεις ότι οι άλλοι δε θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά σου τόσο καλά όσο εσύ; Ίσως και να έχεις δώσει σε άλλους ανθρώπους να αναλάβουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν τα έχουν καταφέρει τόσο καλά όσο θα τα είχες καταφέρει εσύ.

#3. Γιατί αντιδράς έτσι;

Μήπως η βαθιά επιθυμία σου να ελέγχεις τα πάντα πηγάζει από το γεγονός ότι φοβάσαι να αντιμετωπίσεις κάτι που δεν είναι στο χέρι σου κι αυτό σε αγχώνει ακόμη περισσότερο; Άσε που πολλές φορές μπορεί να έχεις πει στον εαυτό σου ότι θα κάτσεις να χαλαρώσεις, και καταλήγεις να φοβάσαι μήπως τελικά χάσεις τελείως τον έλεγχο και προβείς σε λάθος χειρισμούς.
Όλα αυτά δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο κι αυτό λειτουργεί αρνητικά και στις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Τι θέλουμε να πούμε μ’ αυτό; Για σκέψου λιγάκι πόσο επικριτικά και πιεστικά μπορεί να λειτουργείς για αυτούς τους λόγους προς τους ανθρώπους που αγαπάς. Είναι ωραίο οι άνθρωποι που αγαπάς να αισθάνονται συνεχώς άσχημα όποτε σου μιλήσουν για το οτιδήποτε; Αλήθεια, τούς έχεις ρωτήσει ποτέ;

Τί μπορείς να κάνεις όμως γι’ αυτό;

Πρέπει σιγά σιγά να αλλάξεις ολόκληρη την κοσμοθεωρία σου και να ξεκινήσεις να μοιράζεις αρμοδιότητες. Ξέρουμε ότι αυτό ίσως σε πονάει τώρα που το διαβάζεις, αλλά δε γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να αρχίσεις να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου, δηλαδή να μάθεις να μοιράζεσαι.
Το σίγουρο είναι ότι δε μπορείς να ξεφύγεις από μια κατάσταση συνεχούς ελέγχου, αλλά θα πρέπει να κάτσεις κάτω και να αναλογιστείς τι κερδίζεις και τι χάνεις με αυτή σου την στάση. Πολλά θα είναι αυτά που θα έχεις να μετρήσεις και αυτό στο διαβεβαιώνουμε.
Τέλος, το να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού δεν είναι κάτι κακό, καθώς θα σου φανεί χρήσιμη και θα σε “αφήσει” να δεις πιο ελεύθερα και χαλαρά το όσα συμβαίνουν τριγύρω. Ίσως και καλύτερα από ότι πιστεύεις.