Ριζότο με θαλασσινά είναι η σημερινή συνταγή και αυτή τη φορά οι μυρωδιές θα είναι το άλφα και το ωμέγα.
Υλικά:
- 200 γρ. γαρίδες (καθαρισμένες)
- 200 γρ. καλαμάρι (κομμένο σε ροδέλες)
- 1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (π.χ. Arborio ή Carnaroli)
- 1 λίτρο ζωμός ψαριού (ζεστός)
- 1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 φρέσκια ντομάτα (ψιλοκομμένη)
- 1/4 φλιτζάνι φρέσκος μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- Ξύσμα λεμονιού
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ετοιμασία των θαλασσινών:
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρετε τις γαρίδες και το καλαμάρι για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Βγάλτε τα από το τηγάνι και κρατήστε τα στην άκρη.
- Σοτάρισμα της βάσης:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
- Μαγείρεμα του ρυζιού:
- Ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα και σοτάρετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθήκη ζωμού:
- Προσθέστε 1 κουτάλα ζεστό ζωμό ψαριού και ανακατεύετε συνεχώς. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, προσθέστε άλλη μια κουτάλα. Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί (περίπου 18-20 λεπτά).
- Ενσωμάτωση των υλικών:
- Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέστε τη ντομάτα, τα σοταρισμένα θαλασσινά, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
- Τελικές πινελιές:
- Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό. Σκεπάστε για 1 λεπτό πριν το σερβίρετε.
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε ζεστό, με λίγο έξτρα ξύσμα λεμονιού και μια κουταλιά ελαιόλαδο από πάνω. Ιδανικά συνοδεύεται με ένα δροσερό ποτήρι λευκό κρασί.
Καλή απόλαυση! 😊
Τσέκαρε κι αυτά: