Ριζότο με θαλασσινά

Ριζότο με θαλασσινά είναι η σημερινή συνταγή και αυτή τη φορά οι μυρωδιές θα είναι το άλφα και το ωμέγα.

Υλικά:

  • 200 γρ. γαρίδες (καθαρισμένες)
  • 200 γρ. καλαμάρι (κομμένο σε ροδέλες)
  • 1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (π.χ. Arborio ή Carnaroli)
  • 1 λίτρο ζωμός ψαριού (ζεστός)
  • 1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 φρέσκια ντομάτα (ψιλοκομμένη)
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκος μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμασία των θαλασσινών:
    • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε 1 κουταλιά ελαιόλαδο και σοτάρετε τις γαρίδες και το καλαμάρι για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Βγάλτε τα από το τηγάνι και κρατήστε τα στην άκρη.
  2. Σοτάρισμα της βάσης:
    • Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Μαγείρεμα του ρυζιού:
    • Ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα και σοτάρετε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο. Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθήκη ζωμού:
    • Προσθέστε 1 κουτάλα ζεστό ζωμό ψαριού και ανακατεύετε συνεχώς. Μόλις απορροφηθεί ο ζωμός, προσθέστε άλλη μια κουτάλα. Συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να μαγειρευτεί (περίπου 18-20 λεπτά).
  5. Ενσωμάτωση των υλικών:
    • Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέστε τη ντομάτα, τα σοταρισμένα θαλασσινά, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
  6. Τελικές πινελιές:
    • Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό. Σκεπάστε για 1 λεπτό πριν το σερβίρετε.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε ζεστό, με λίγο έξτρα ξύσμα λεμονιού και μια κουταλιά ελαιόλαδο από πάνω. Ιδανικά συνοδεύεται με ένα δροσερό ποτήρι λευκό κρασί.

Καλή απόλαυση! 😊

Τσέκαρε κι αυτά: