Ένα σπουδαίο κατόρθωμα πέτυχαν ερευνητές στις ΗΠΑ που κατάφεραν να δημιουργήσουν μικροσκοπικές ζωντανές μηχανές, το οποίο στην ουσία είναι ένα είδος ρομπότ.

Το πρωτοποριακό αυτό “ζωντανό” ρομπότ θα έχει τη δυνατότητα να προγραμματιστεί, προκειμένου να παράσχει διάφορες υπηρεσίες όπως το να μεταφέρει φάρμακα μέσα στο σώμα, αλλά και να καθαρίζει τοξικά απόβλητα από το περιβάλλον.

Για να δημιουργηθεί αυτή η βιολογική μορφή χρησιμοποιήθηκαν κύτταρα από ζωντανά κύτταρα που τα πήραν από έμβρυα βατράχων.

Εν συνεχεία σχεδιάστηκαν σε έναν υπερ-υπολογιστή και εν συνεχεία επαναπροσδιορίστηκαν με μία νέα μορφή ζωής.  Τα νέα αυτά κύτταρα μπορούν να κινηθούν μόνα τους, αλλά ακόμα και να αυτοθεραπευτούν για παράδειγμα μετά από ένα κόψιμο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί μερικοί τεχνητοί οργανισμοί, όμως τώρα για πρώτη φορά, σύμφωνα με τους ερευνητές, «σχεδιάστηκαν τελείως βιολογικές μηχανές από το μηδέν». Ένας ειδικός εξελικτικός αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης βοήθησε να δημιουργηθούν και να δοκιμαστούν χιλιάδες υποψήφια προσχέδια για νέες μορφές ζωής, ώσπου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή.

Ένας υπερυπολογιστής -με την καθοδήγηση του αλγόριθμου- συναρμολόγησε ξανά και ξανά μερικές εκατοντάδες προσομοιωμένα κύτταρα, δημιουργώντας διάφορες δοκιμαστικές μορφές και σχήματα σώματος.