Σάμος

Σάμος: Με ένα πρωτότυπο τρόπο γιορτάστηκε φέτος η Ναυμαχία του 1824, αυτή που αποτέλεσε κατά πολλούς την αναγέννηση του ελληνικού ναυτικού αφού την παραμονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 5η προς 6η Αυγούστου σταμάτησαν οριστικά οι επιδιώξεις του τουρκοαιγυπτιακού στόλου να καταπνίξει την ελληνική επανάσταση.

 

Το τρισδιάστατο οπτικοακουστικό έργο ”Σάμος 1824: Η σπίθα της Νίκης στις θάλασσες της Ελευθερίας” προβάλλεται πάνω σε περιπολικό πλοίο του Λιμενικού Σώματος.

Δυο χρόνια μετά την αναβολή των εορτασμών λόγω της πανδημίας, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου επέλεξε με ένα πρωτότυπο και καινοτόμο τρόπο να προβάλλει την ιστορία μας αλλά και να δώσει στίγμα για το αύριο.

Η προβολή έγινε την παραμονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με την τεχνική του 3d projection mapping, για πρώτη φορά στην Ελλάδα πάνω σε πλωτό μέσο χάρη στην αρωγή του Λιμενικού Σώματος και του Λιμεναρχείου Σάμου. Αυτών που επί χρόνια τώρα σε συνεργασία με το Δήμο και τις αρμόδιες αρχές περιπολούν νυχθημερόν και ανταποκρίνονται με αυταπάρνηση στις δυσκολίες.

Η δράση εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε μέσω του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με τίτλο «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ – ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΜΥΚΑΛΗΣ» έπειτα από το αίτημα που υπέβαλλε η Δ/νση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Στο προβαλλόμενο έργο -δραματοποιημένη αφήγηση- ξετυλίγεται το ιστορικό από την αμετάθετη απόφαση του Σαμιακού λαού να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις έως την Ναυμαχία του 1824. Πρόκειται για πρωτότυπο οπτικοακουστικό έργο διάρκειας 7,5 λεπτών στο οποίο παρουσιάζονται κρίσιμες στιγμές της Ναυμαχίας, οι ηγέτες και η τόλμη των Σαμιωτών, η πίστη στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Πατρίδας.

Κάθε στιγμιότυπο της ναυμαχίας επιβεβαιώνει το βαθύ αποτύπωμα της γενναιότητας και της αυταπάρνησης των Ελλήνων στην Ιστορία. Η νικηφόρα έκβαση της ναυμαχίας (Σάμος) αποδεικνύει ότι δεν νικούν τα πλοία αλλά οι άνθρωποι. Για την παραγωγή του οπτικοακουστικού έργου έγινε φωτογραμμετρία στον πλοίο του Λιμενικού Σώματος – καμβά της προβολής, δημιουργήθηκε πρωτότυπο οπτικό έργο σε δύο και τρεις διαστάσεις, χρησιμοποιήθηκε σκιτσογραφία σε κίνηση για να δοθεί έμφαση σε εικαστικά έργα του αγώνα.

Η τρισδιάστατη προβολή πάνω σε σκάφος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό μόνο για επιλεγμένα γεγονότα και εκδηλώσεις, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων και τεχνικών προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αφενός αυτό καθ’ αυτό το σκάφος καμβάς δίνει πολλές, αλλά μικρότερης έκτασης επιφάνειες για την προβολή, αφετέρου η συνθήκη της σταθερότητας της επιφάνειας προβολής δεν μπορεί να τηρηθεί (λόγω των καιρικών συνθηκών).

Η προβολή επαναλήφθηκε δυο φορές με αφήγηση και στα αγγλικά για τους ξένους επισκέπτες.

Μετά την προβολή επαναλήφθηκε το έθιμο της καύσης της τουρκικής φρεγάτας από τα ελληνικά πυρπολικά.

Oι εορταστικές εκδηλώσεις για την Μεταμόρφωση του Σωτήρος συνεχίστηκαν το Σάββατο το πρωί ανήμερα της 6ης Αυγούστου έγιναν με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία που έγινε στο Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέστηκε η επίσημη δοξολογία από τον μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κυριου Ευσεβίου.

Τσέκαρε κι αυτό:

Σπύρος Μαρτίκας : Η υπόσχεση στη Βρισηίδα Ανδριώτου