Σαντορίνη: Πιθανή ηφαιστειακή διέγερση σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Κέντρο

Σαντορίνη

Κατά τις τελευταίες ώρες, η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη παρουσιάζει αυξημένες τάσεις, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Σε ανάρτηση που έγινε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), γίνεται αναφορά σε μεταβολές στο σεισμικό μοτίβο της περιοχής, γεγονός που ενδέχεται να υποδηλώνει μια πιθανή διέγερση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι «κάποιοι ήχοι γίνονται αντιληπτοί», χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια την προέλευσή τους ή να προδικάσουν τις εξελίξεις.

https://twitter.com/LastQuake/status/1890480940134154608

Ο γεωφυσικός και σεισμολόγος Luis Donoso υπογραμμίζει πως «κατά τα τελευταία 40 λεπτά καταγράφηκε αξιοσημείωτη αλλαγή στο σεισμικό μοτίβο στους σταθμούς της περιοχής». Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι σεισμολογικοί σταθμοί THERA (Σαντορίνη) και APE (Απείραθος) εμφανίζουν μια διαρκή αύξηση του σεισμικού πλάτους, η οποία πλέον διατηρείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα.

Νέος σεισμός άνω των 4 Ρίχτερ

Σύμφωνα με το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στις 22:18 της Πέμπτης σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο, 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Συνεχιζόμενη δραστηριότητα με πάνω από 100 δονήσεις

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή παραμένει έντονη. Σύμφωνα με την καταγραφή της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, την Πέμπτη σημειώθηκαν πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες.

Αν και το πλήθος των σεισμών ήταν υψηλό, οι επιστήμονες παρατηρούν μια διαφοροποίηση στα χαρακτηριστικά της σεισμικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, δεν καταγράφηκε κάποιος σεισμός με μέγεθος άνω των 4,4 Ρίχτερ, ενώ δεν διαπιστώθηκαν έντονες εξάρσεις μικροσεισμικότητας, όπως συνέβαινε τις προηγούμενες ημέρες. Επιπλέον, φαίνεται πως οι σεισμοί συγκεντρώνονται σε μία περιοχή 10-12 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Ανύδρου.

Χιλιάδες σεισμοί από τις 26 Ιανουαρίου

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ παρακολουθεί στενά τη σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού. Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου 2025, έχουν ανιχνευθεί πάνω από 17.500 σεισμοί, με χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης). Από αυτούς, οι 15.400 είχαν μέγεθος άνω του 1.0 Ρίχτερ.

Μόνο στις 12 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1.000 σεισμοί, εκ των οποίων περίπου 190 είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από 2.5 Ρίχτερ, 16 σεισμοί έφτασαν τα 4.0 Ρίχτερ, ενώ 5 σεισμοί ξεπέρασαν τα 4.5 Ρίχτερ. Ο ισχυρότερος σεισμός αυτής της περιόδου είχε μέγεθος 5.0 Ρίχτερ.

Στις 13 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, η δραστηριότητα συνεχίστηκε με περισσότερους από 100 νέους σεισμούς. Από αυτούς, δύο είχαν μέγεθος άνω των 4.0 Ρίχτερ, ενώ δεν καταγράφηκε κάποιος σεισμός μεγαλύτερος των 4.5 Ρίχτερ. Οι δύο ισχυρότεροι σεισμοί της ημέρας σημειώθηκαν στις 17:40:09 και 17:42:22 (τοπική ώρα), με μέγεθος 4.4 Ρίχτερ.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ οι κάτοικοι και οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ CITYNOW ΣΤΑ GOOGLE NEWS

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...