Το Σάββατο του Λαζάρου είναι από τις πιο συγκινητικές και ξεχωριστές μέρες της Ορθοδοξίας. Εκτός από την πνευματική της σημασία, συνοδεύεται και από όμορφα έθιμα, όπως τα παραδοσιακά λαζαράκια — μικρά ψωμάκια σε σχήμα του Λάζαρου δεμένου με σεντόνι, που φτιάχνονται με αγάπη και μοσχοβολούν κανέλα και γαρύφαλλο.
Είναι νηστίσιμα, απλά και μπορούν να γίνουν μαζί με τα παιδιά, κρατώντας ζωντανό το έθιμο και τη μνήμη!
Υλικά (για περίπου 15-20 λαζαράκια)
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 30 γρ. νωπή
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- Σταφίδες ή γαρίφαλα για μάτια
Εκτέλεση
- Διαλύεις τη μαγιά στο χλιαρό νερό με λίγο από το αλεύρι και αφήνεις 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Σε μεγάλο μπολ, προσθέτεις το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι.
- Ρίχνεις το λάδι και τη μαγιά και ζυμώνεις μέχρι να έχεις μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει.
- Αφήνεις τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα σκεπασμένη σε ζεστό μέρος.
- Πλάθεις μικρά ανθρωπάκια – τα λαζαράκια! Τυλίγεις με κομμάτι ζύμης το “σεντόνι” και χρησιμοποιείς σταφίδες ή γαρίφαλα για μάτια.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.