Σχέσεις έλεγχος

Το θέμα σχέσεις έλεγχος είναι ένα καίριο ζήτημα της εποχής και παρά το γεγονός ότι συμβαίνει διαρκώς και γιγαντώνεται, σπάνια έχουμε τη δυνατότητα να το καταλάβουμε γρήγορα και φυσικά να το αντιμετωπίσουμε.

Πρόκειται ουσιαστικά για την προσπάθεια κάποιοων μέσα σε μια σχέση να ελέγξουν τον άλλον και να τον χειραγωγήσουν. Όλοι μας μα όλοι μας κάποια στιγμή θα χειραγωγήσουμε τον άλλον, δηλαδή να πατήσουμε τα κουμπιά του έτσι ώστε να περάσει το δικό μας.

Τα τρία αναγνωριστικά σημάδια μιας χειραγώγησης είναι τρία συναισθήματα που μας προκαλούνται και αυτά είναι ο φόβος, η υποχρεώση και η ενοχή.

Όταν ένας άνθρωπος μας προκαλεί τα παραπάνω συναισθήματα τότε είναι το πρώτο σημάδι να το αναγνωρίσουμε. Ένας χειριστικός ξεκινάει με ένα παράπονο έτσι ώστε ο άλλος να νιώσει άσχημα.

Φόβο σου προκαλεί ο άνθρωπος που θυμώνει και έχει το ρόλο του μπαμπούλα στη ζωή σου και εσύ προσπαθείς να είσαι σε όλα τέλεια για να μην δώσεις το δικαίωμα να θυμώσει. Τότε όμως χάνεις τον εαυτό σου και πρόκειται για μία αόρατη σκλαβιά.

Την ενοχή στην προκαλεί όταν ο άνθρωπος τα διαστρεβλώνει όλα και στο γυρίζει έντεχνα.

Για να μπορείς να αντιδράσεις πρέπει να έχεις γερές ψυχικές βάσεις. Όταν δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις την κουβέντα απότομα, χωρίς να δώσεις εξηγήσεις τι και πως. Ετσι σταματάς το γνωστό πάτερν εκφοβισμού ότι και να σου λέει ο άλλος.

Ένας άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το ζήτημα “σχέσεις έλεγχος” είναι να αναγνωρίσεις ποιες είναι οι ανάγκες δεν σου καλύπτει αυτή η σχέση. Οφείλεις να αναγνωρίσεις αυτή την αλήθεια γιατί τότε εάν δεν το κάνετε θα έρθουν και τα ψυχοσωματικά.

Το τρίτο είναι να καταλάβετε ποιο είναι το πρόβλημά σας έτσι ώστε να επιτρέπετε τη χειραγώγηση. Εάν για παράδειγμα έχετε έλλειψη αποδοχής ή θέλετε να είστε αρεστοί και ανέχεστε αυτή τη συμπεριφορά.

Το τέταρτο βήμα είναι να ανοίξετε την ομπρέλα σας στα κατηγορώ του άλλου και έτσι να ενισχύσετε το σθένος και τη δύναμή σας.

Το πέμπτο βήμα είναι το πένθος. Πρέπει να πενθήσετε για τις προσδοκίες σας που δεν υλοποιήθηκαν σε αυτή τη σχέση και τοτε πρέπει να δεσμευτείς πως μέσα από αυτή την εμπειρία θα είστε πιο ευθύς με τον εαυτό σου έτσι ώστε στη συνέχεια να έλξετε τις σχέσεις που σας αξίζουν.