Οι σχέσεις είναι ότι πιο δύσκολο στις ημέρες μας και αυτό αποδεικνύεται διαρκώς αφού λίγες είναι οι ευτυχισμένες σχέσεις που ξέρουμε γύρω μας, ενώ αντίθετα ακούμε διαρκώς για χωρισμούς και διαζύγια.
Και όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί ένα και μόνο ερώτημα! Γιατί αποτυγχάνουν τόσο πολύ οι σχέσεις. Είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι οι περισσότεροι φοβούνται να αγαπήσουν. Κι αυτή η φοβία εκφράζεται με διάφορους τρόπους μέσα σε μία σχέση και σε διαφορετικά στάδια.
Αυτοί οι φόβοι λοιπόν δημιουργούν στον εσωτερικό μας κόσμο άμυνες καλά κρυμμένες που δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε αλλά αντικατοπτρίζονται στις συμπεριφορές μας και αυτό με τη σειρά του προκαλεί προβλήματα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν τέτοιους φόβους κάνουν κακό στις σχέσεις του γιατί είτε βάζουν οι ίδιοι εμπόδια και τρικλοποδιές είτε τρέχουν να φύγουν γρήγορα από μία σχέση για ασήμαντες αφορμές.
Αυτός όμως ο άνθρωπος που φοβάται είναι γιατί νιώθει αρχικά ευάλωτος. Γιατί όταν πραγματικά ερωτεύεσαι και αγαπάς τότε είναι σαν να παίρνεις ένα ρίσκο. Γιατί τότε αφήνουμε τον άλλον να μπει στη ζωή μας, να μας επηρεάζει και αυτός ένας άνθρωπος που φοβάται αργά ή γρήγορα δεν θα το δεχθεί. Ειδικά εάν αυτός ο άνθρωπος δεν πήρε ποτέ πραγματική αγάπη στη ζωή του και ένιωθε πάντα ρηγμένος ακόμα και από το σπίτι του.
Ένας άνθρωπος επίσης φοβάται γιατί ένας νέος έρωτας φέρνει μνήμες του παρελθόντος. Οι τρόποι με τους οποίους πληγωθήκαμε σε προηγούμενες σχέσεις, ξεκινώντας από την παιδική μας ηλικία, επηρεάζουν έντονα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τους ανθρώπους με τους οποίους ερχόμαστε κοντά. Το άτομο αυτό ακόμα και με κάτι φυσιολογικό μέσα σε μία σχέση που μπορεί όμως να του ανασύρει παλιά συναισθήματα, όπως θυμός, απόρριψη, καυγάδες, τρέχει να απομακρυνθεί.
Ο φοβικός αυτός άνθρωπος που πιθανότατα έχει περάσει πολύ άσχημες παιδικές στιγμές με κακοποιητικές συμπεριφορές και επικριτικές, δεν πιστεύει ότι μπορεί κάποιος άλλος να τον αγαπήσει πραγματικά. Αμφισβητεί δηλαδή το παρελθόν του μία πιθανή καλή τύχη, με αποτέλεσμα να ψάχνει το κάθετί για να τη σαμποτάρει. Άλλωστε εάν ένας άνθρωπος έχει μάθει στην απόρριψη είτε το καταλαβαίνει είτε όχι, αυτό θα αναζητήσει στο μέλλον. Κι έτσι όταν εμφανιστεί ένας άνθρωπος που πραγματικά τον αποδέχεται αλλά και τον εκθειάζει, αυτό δεν αποτελεί για εκείνον safe zone και απομακρύνεται.
Επίσης οι άνθρωποι αυτοί φοβούνται την αγάπη γιατί λανθασμένα γνωρίζουν με σιγουριά πως μετά τη μεγάλη χαρά έρχεται και ο μεγάλος πόνος. Και έτσι φοβούνται να τα δώσουν όλα για να μην πληγωθούν, πράγμα που ΠΟΤΕ κανείς δεν τα κατάφερε.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των ανθρώπων που φοβούνται να αγαπήσουν είναι γιατί φοβούνται μην χάσουν την παλιά τους ταυτότητα. Όταν δύο άνθρωποι μπαίνουν σε μία σχέση αλλάζουν αυτόματα οι προτεραιότητές τους. Προτεραιότητα πλέον είναι ο ένας για τον άλλον! Και αυτό μπορεί να σημαίνει μία απομάκρυνση από ανθρώπους που μέχρι τώρα βρίσκονταν πιο ενεργά στη ζωή μας.
Τέλος, η αγάπη μας ξυπνά τους υπαρξιακούς μας φόβους. Και όταν ένας άνθρωπος ξεκινά να νιώθει αυτούς τους φόβους επικεντρώνεται σε ένα δυσάρεστο κομμάτι της σχέσης. Για αυτό επικεντρώνονται σε πιο επιφανειακές ανησυχίες όπως το να μαλώνουν με τον σύντροφό τους ή σε πολλές περιπτώσεις να εγκαταλείπουν αυτή τη σχέση. Και δυστυχώς όταν γεννιούνται αυτοί οι φόβοι σπάνια οι άνθρωποι έχουν επίγνωση με ποιον τρόπο τους καταπολεμούν. Συνήθως τους αντιμετωπίζουν είτε μέσω καυγάδων είτε βρίσκοντας μέσα στη φαντασία τους χίλιους λόγους για να μην είναι μέσα σε αυτή τη σχέση.
Αυτοί οι φόβοι μπορεί να συγκαλύπτονται από διάφορες δικαιολογίες σχετικά με το γιατί τα πράγματα δεν πάνε καλά, ωστόσο μπορεί να εκπλαγούμε αν μάθουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους σαμποτάρουμε τον εαυτό μας όταν πλησιάζουμε κάποιον.
Τσέκαρε κι αυτά: