Σχέσεις

Σχέσεις: Κάποια στιγμή στη ζωή μας μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με έναν φοβικό άνθρωπο και τότε θα συνειδητοποιήσουμε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό στη ζωή μας, αλλά και να επιλέξουμε εάν αυτό μπορούμε να το ανεχθούμε ή όχι.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε πως ο άνθρωπός μας είναι φοβικός;

Για να καταλάβουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να δημιουργήσουμε μία εικόνα ενός παιδιού που τρέχει προς την αγκαλιά των γονιών του και όταν το πάρουν αγκαλιά τότε αυτοί οι γονείς παλεύουν να το αφήσουν κάτω αγριεμένοι.

Αυτό το παιδί λοιπόν που έτρεχε χαρούμενο ξαφνικά αυτό γκρεμίζεται. Έτσι αποκτά έναν φόβο ότι την ώρα που πάει να χαρεί έρχεται η απογοήτευση και για αυτό το λόγο ενώ νιώθει έντονα την ανάγκη να προσκολληθεί με τους άλλους, συγχρόνως προσπαθεί να τους αποφύγει κιόλας. Τρομερά παράξενη συμπεριφορά και στέλνει διαρκώς διπλά μηνύματα για αυτό μπορεί εύκολα να παραπλανηθεί κάποιος από έναν φοβικό.

Πώς βλέπει τους άλλους ένας φοβικός άνθρωπος

Ο φοβικός άνθρωπος δεν ξέρει πως λειτουργούν οι σχέσεις και δεν μπορεί να συνδεθεί ουσιαστικά με κανέναν. Αυτός ο άνθρωπος μεγάλωσε με κακοποιητικούς ανθρώπους και συγκεκριμένα τους γονείς του που ενώ θα έπρεπε να τον αγαπούν και να τον προστατεύουν εκείνοι τον πλήγωναν και τον τρόμαζαν. Έτσι όλες οι σχέσεις του ήταν κόλαση και παράδεισος μαζί. Είναι θολωμένος για το εάν πρέπει να αγαπήσει ή να μπλοκάρει τα συναισθήματά του.

Ουσιαστικά αυτός ο άνθρωπος ζει αποσυνδεδεμένος από τα συναισθήματά του και κάνει πρόχειρες σχέσεις είτε αισθηματικές είτε φιλικές γιατί είναι αποδιοργανωμένος γιατί δεν ξέρει εάν η αγάπη και σχέση σημαίνει φόβος που τον τρομάζουν. Για αυτό το λόγο οι άνθρωποι αυτοί έχουν αρνητική εικόνα για όλο τον κόσμο. Ακόμα και σε φιλικές σχέσεις μπορεί να λέει όμορφα λόγια για έναν φίλο, αλλά δεν θα διστάσει πίσω από την πλάτη τους να τους κατηγορήσει.

Και αυτό γιατί έχει μάθει να θεωρεί τους πάντες ανάξιους της εμπιστοσύνης του και δυνητικά εχθρούς, αφού μπορούν ανά πάσα στιγμή να τους πληγώσουν και να του τη φέρουν. Για το λόγο αυτό ένας φοβικός άνθρωπος δεν αντέχει την κριτική από κανέναν γιατί αμέσως θεωρεί πως αυτό είναι ένδειξη απόρριψης που του θυμίζει τους γονείς του φυσικά.

Όλη αυτή η συμπεριφορά έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Είναι μόνιμα καχύποπτος, αμυντικός και επιθετικός συγχρόνως, ανασφαλείς, είναι αναβλητικός και αναποφασιστικός και δυστυχώς πάντα μόνος ακόμα κι αν έχει δεκάδες άτομα τριγύρω του.

Για να καλύψει ένας φοβικός άνθρωπος όλη αυτή την ευάλωτη πλευρά του, δείχνει ένα άλλο προσωπείο, μία μάσκα. Αυτή η μάσκα είναι η μάσκα της επιτυχίας, της δυναμικότητας, της επάρκειας και μία εικόνα που θυμίζει νάρκισσο, που είναι εξωστρεφής, γλεντάει τη ζωή του και όλα αυτά για λόγους δημόσιας κατανάλωσης και να μην χαλάσει η εικόνα του. Έτσι είναι προστατευμένος από οποιαδήποτε προσπάθεια εισβολής ενός σωστού ανθρώπου στη ζωή του.

Τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να μπει στη ζωή του

Τότε για έναν φοβικό άνθρωπο στις σχέσεις, σημάνει συναγερμός γιατί κινδυνεύουν τα πάντα, μέσα στο θολωμένο του μυαλό. Όταν ένας άνθρωπος ουσιαστικός πλησιάζει έναν φοβικό άνθρωπο, του δείχνει αγάπη και φροντίδα, του παρέχει προστασία τότε ο φοβικός νιώθει πως κάποιος πλησιάζει πολύ κοντά στα πραγματικά του αισθήματα.

Τότε ο φοβικός άνθρωπος νιώθει πως αυτό το νέο πρόσωπο που μπαίνει στη ζωή του και του δείχνει τόση ζεστασιά μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταλάβει πόσο ελαττωματικός και κατεστραμμένος είναι ο φοβικός άνθρωπος και να τον εγκαταλείψει, να τον απορρίψει και να τον κοροϊδέψει.

Έτσι αυτόματα προσπαθεί να αποφύγει την οικειότητα γιατί φοβάται πως κι αυτός τελικά θα τον προδώσει όπως όλοι οι άλλοι. Εξορίζει δηλαδή τον εαυτό του από την αγάπη και έτσι μένει μόνος του και απλά αρέσκεται σε χαζές περιηγήσεις ανάμεσα σε ρηχούς ανθρώπους γιατί ουσιαστικά θεωρεί πως δεν αξίζει να αγαπηθεί.

Για όλους του παραπάνω λόγους ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορεί να νοιαστεί ουσιαστικά για κάποιον άνθρωπο, δεν δίνει προσοχή, δεν δίνει φροντίδα, δεν δίνει αγάπη, δεν δίνει ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι φοβικοί άνθρωποι μετά από μία ερωτική απογοήτευση που οι ίδιοι πιθανότατα την προκάλεσαν επιστρέφουν πίσω σε πρακτικές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν χυδαίες (σχέσεις) και που επιβεβαιώνουν αυτό που νιώθουν μέσα τους ουσιαστικά… πώς δεν αξίζουν. Δεν είναι ούτε τυχαίο το γεγονός πως επιστρέφουν πίσω σε ανθρώπους που τους εκμεταλλεύτηκαν ή που είχαν την ίδια στάση με τους γονείς τους, δηλαδή αδιάφοροι, άδικοι και μη υποστηρικτικοί.