: Με το πέρασμα των χρόνων, όλοι οι άνθρωποι μαθαίνουμε πως να θέτουμε τα όριά μας. Το να θέτει κανείς τα όριά του, τον βοηθά να βρει ποιος πραγματικά είναι.
Πώς τα θέτεις, όμως, αυτά τα όρια;
#1. Ξεκίνησε θέτοντας στόχους!
Θέσε συγκεκριμένους μικρούς στόχους, φτιάξε το πρόγραμμά σου και φρόντιζε να το τηρείς! Ξέρεις γιατί το λέμε; Γιατί πολλές φορές αφήνουμε το δικό μας πρόγραμμα πίσω για να τρέξουμε να καλύψουμε τις ανάγκες και τα θέλω των άλλων.
#2. Δε μπορείς να ελέγχεις τα συναισθήματα των άλλων!
Οταν πραγματικά δε θέλεις να κάνεις κάτι και λες όχι στους άλλους, θα πρέπει να μη μπαίνεις σε δεύτερες σκέψεις. Πολλές φορές όταν λέμε όχι γιατί δε θέλουμε για τους δικούς μας λόγους να κάνουμε κάτι που μας έχουν ζητήσει, η απέναντι πλευρά μπορεί να νευριάσει ή να στεναχωρηθεί με αποτέλεσμα να πέσουμε στην παγίδα, να αλλάξουμε γνώμη και να πούμε ναι. Αγάπη μου, το όχι είναι ΟΧΙ! Όποιες και να ναι οι αποφάσεις σου, δε μπορείς να ελέγξεις και τα συναισθήματα που προκαλούν στον υπόλοιπο κόσμο.
#3. Μη δικαιολογείς πολύ τις απόψεις σου!
Δεν εννοούμε ότι δε θα πρέπει να απαντάς χωρίς οποιαδήποτε λεπτομέρεια, αλλά η πολλή ανάλυση βλάπτει και μπαίνεις σε διαλόγους με επιχειρήματα κι αντεπιχειρήματα που δε θα ήταν αναγκαίο.
#4. Πες όχι στις χειριστικές συμπεριφορές των ανθρώπων!
Όταν λέμε όχι, εννοούμε ΟΧΙ! Σε πολλούς αυτό δεν αρέσει και προσπαθούν να μας χειραγωγήσουν με τη συμπεριφορά τους για να αλλάξουμε γνώμη! Εάν αντιληφθείς κάτι τέτοιο, τότε επικοινώνησε ξανά την άποψή σου και κυρίως το μεγάλο ΟΧΙ σου.