Σχέσεις

Σχέσεις: Πολλές φορές έχουμε συναντήσει στη ζωή μας ανθρώπους που νιώθουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ορισμό του προβλήματός τους και πως να το κάνουμε άλλωστε.

Για αυτό το λόγο αναζητήσαμε άτομα που διαθέτουν ιστριονική προσωπικότητα. Τι είναι όμως αυτό;

Η ιστριονική προσωπικότητα αφορά ένα άτομο που έχει άκαμπτη προσωπικότητα και που δημιουργεί σχέσεις ρηχές ως επί τω πλείστον, ασταθείς, υπερβολικές και πάντα επιπόλαιες.

Τα χαρακτηριστικά που μας δείχνουν έναν τέτοιο άνθρωπο είναι η ανωριμότητα, ο εγωκεντρισμός χωρίς έρεισμα, η διαρκής αναζήτηση της προσοχής και μία αχαλίνωτη σεξουαλικότητα που φτάνει στα όρια του χυδαίου.

Εάν τέτοιος άνθρωπος χάσει το αίσθημα ότι είναι το επίκεντρο της προσοχής τότε ξυπνούν μέσα τους όλοι οι φόβοι και δραματικοποιεί την προσωπικότητά τους. Αυτοί οι άνθρωποι δίνουν τεράστια σημασία στην εικόνα τους, που ουσιαστικά είναι για τα σκουπίδια και πάντα προσπαθούν να μιλούν με έναν ψεύτικο εντυπωσιακό τρόπο, ενώ συνήθως είναι αποκαλυπτικοί στις συζητήσεις τους έστω και με ψέματα προκειμένου να εντυπωσιάσουν.

Σε αυτό το κομμάτι των σχέσεων είτε ερωτικών είτε φιλικών προσπαθούν να μιλούν σαν να έχουν άπειρες γνώσεις, ενώ στην ουσία δεν ξέρουν τίποτα, ενώ διαρκώς προσπαθούν να φλερτάρουν με σκοπό την αποπλάνηση.

Όταν βέβαια βρεθούν άτομα απέναντί τους που δεν μπορούν να έχουν τέτοια συμπεριφορά γιατί τα άλλα άτομα είναι σκαλιά πιο ψηλά από εκείνους, ή δεν παίρνουν από εκείνους την προσοχή που θα ήθελαν, τότε αρχίζουν και βαριούνται και μετά ξεσπούν σε τεράστιες εκρήξεις θυμού.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν στη ζωή τους να κάνουν σοβαρές σχέσεις ή μακροχρόνιες γιατί ζητούν διαρκώς την προσοχή και τον ενθουσιασμό που θα τους προκαλέσει ένας νέος σύντροφος.

Ο κόσμος των συναισθημάτων για αυτά τα πρόσωπα είναι πέρα για πέρα ασταθής και για αυτό στροβιλίζεται ανάμεσα στον ενθουσιασμό, τη μελαγχολία και το θυμό. Αυτά τα συναισθήματα αλλάζουν και τροποποιούνται ανάλογα εάν κερδίζουν την προσοχή ή εάν καταφέρνουν να σαγηνεύσουν κάποιον ή όχι.

Στην ουσία όμως αυτά τα πλάσματα είναι εύθραυστοι, αδύναμοι και ταλαιπωρημένοι άνθρωποι που δεν έχουν δική τους ταυτότητα, δεν διαθέτουν δομημένη προσωπικότητα και στην ουσία πλάθονται από άλλους ανθρώπους.

Για το λόγο αυτό επιλέγουν σε αισθηματικό επίπεδο να εμπλέκονται με πρόσωπα σε μεγαλύτερη ηλικία, με ένα κύρος, δύναμη, εξουσία και ένα υψηλό στάτους, τα οποία φυσικά εκμεταλλεύονται και μέσα από τα οποία ζητούν απεγνωσμένα μία έξοδο από τις δικές τους παθογένειες. 

Για το λόγο αυτό σε αυτά τα άτομα συστήνεται πολλές φορές η ψυχοθεραπεία έτσι ώστε να καταφέρουν να δημιουργήσουν μία αληθινή ζωή και όχι ουτοπική και για να μάθουν φυσικά πως δεν μπορούν να ζουν με θεατρινισμούς. =