Σχέσεις

Όλοι οι «ήρωες» που αποφασίζουν να συνάψουν σχέσεις έχουν τη δική τους ιστορία και πρέπει να καταλάβουμε πως ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του θέματα και για όλα υπάρχει λόγος.

Ένας τοξικός άνθρωπος δε γεννιέται, αλλά δημιουργείται , και καλό είναι να προτού «δικάσουμε» προσωπικότητες να μάθουμε τους λόγους για τους οποίους οδήγησαν κάποιον σε μια συμπεριφορά που ίσως δεν είναι αρεστή. Αλλά η τοξικότητα είναι μια συνθήκη που υπάρχει σε πολλές σχέσεις και ο καθένας τη χειρίζεται με το δικό του τρόπο!

 

Πώς καταλαβαίνουμε ότι η/ο σύντροφος μας είναι τοξική/ος;

Σύμφωνα με τη ψυχοθεραπεύτρια, Nancy Carbone, για το YourTango, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία «προδίδουν» την τοξικότητα που υπάρχει στη σχέση σου και είναι τα εξής:

#1. Υπάρχει φθόνος και ζήλια από την πλευρά του συντρόφου σου και νιώθεις συνεχώς πως σε ανταγωνίζεται! Νιώθει μιζέρια όταν εσύ είσαι χαρούμενη/ος με κάτι και προσπαθεί να σε «κατεβάσει» από τα ουράνια για να εξυψώσεις εκείνον/η.

#2. Σε κριτικάρει έντονα! Αν έχεις σχέση με έναν άνθρωπο που έχει μια ναρκισσιστική προσωπικότητα, θα διακρίνεις ότι προσπαθεί να υποβιβάσει τη χαρά των άλλων με αρνητικά σχόλια για να μπορέσει να βγει από πάνω.

#3. Υποδύεται μια διαφορετική «περσόνα» και δε φανερώνει τον πραγματικό του εαυτό ενώ θα πει στον κόσμο ακριβώς αυτά που θέλουν να ακούσουν και μετά θα φανερώσει την πραγματική του/της άποψη σε άλλους.

#4. Βλέπει τους πάντες μόνο μέσω της δικής του/της συμπεριφοράς! Οι άλλοι άνθρωποι είναι στην ουσία προβολές όλων αυτών που έχει στο δικό της/του μυαλό και εκεί ξεκινούν όλα! Κατηγορεί τους άλλους για συμπεριφορές τις οποίες στην ουσία έχει εκείνη/ος!

#5. Χρησιμοποιεί μόνο τη δική του άποψη για να αποδείξει ότι έχει δίκιο και δε λαμβάνει ποτέ το δικό σου σκεπτικό υπόψιν γιατί θεωρεί πως μόνο αυτή/ο; έχει δίκιο και δεν μπορεί να τον κατανοήσει κανείς.