Στις σχέσεις ένα από τα πλέον σίγουρα είναι πως κάποια στιγμή κάποιος θα σε πληγώσει, θα σε στεναχωρήσει παρά το γεγονός ότι εσύ μπορεί να τον αγαπάς.

Και τότε όμως που νιώθεις ότι όλος ο κόσμος σου καταρρέει και που όλα είναι μάταια πως το χειρίζεσαι! Τι κάνεις τότε πραγματικά;

ad

Θα πει κάποιος βέβαια πως είναι δυνατόν να σε πληγώσει ένας άνθρωπος που τον αγαπάς! Μα στις πιο στενές σχέσεις που ο άλλος νιώθει άνετος και οικεία τότε αποκαλύπτεται ο πιο εκνευριστικός του χαρακτήρας, αποκαλύπτεται πόσο μη τέλοιοι είμαστε τελικά.

Μία από τις βασικές οδηγίες είναι πως πρέπει να ψάχνουμε κάθε φορά την αιτία που ο άλλος οδηγήθηκε σε αυτή τη συμπεριφορά που μας πλήγωσε τελικά. Ψάχνουμε την αιτία πίσω από την πληγωτική συμπεριφορά του άλλου; Τι κρύβεται αλήθεια! Όσο καταλαβαίνεις πιο καλά τόσο πιο γρήγορα θα βρίσκεις την ψυχραιμία για να κάνεις κάτι σωστό για τη σχέση του.

Το δεύτερο βήμα είναι να ξέρετε πως δεν πρέπει να επιτρέπεται στον άλλον να σας ξυπνάει το αίσθημα της απόρριψης γιατί τότε οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Όταν ένα πρόσωπο που σας αγαπάει σας πληγώνει δεν το κάνει γιατί σας απορρίπτει, αλλά απλά γιατί αυτό τον βολεύει εκείνη τη στιγμή. Δεν αφορά λοιπόν εσάς και την υποστασή σας για να μπείτε στο τρυπάκι να νιώθετε μειονεκτικά.

Έτσι διατηρούμε την ψυχραιμία μας σε μία τέτοια συμπεριφορά για να μπορέσουμε μετά να περάσουμε  στο τρίτο βήμα. Σε όλες τις σχέσεις πρέπει να ξέρουμε πως βασικό είναι να εκπαιδεύουμε τους άλλους στις ανάγκες μας, στο πώς να τις ικανοποιούν, πώς να τις σέβονται κτλ. Πρέπει λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τον άλλον εκτός εάν αποδειχθεί ανεπίδεκτος μαθήσεως οπότε και τότε βάζεις τέλος.

Σε αυτό το κομμάτι της εκπαίδευσης θα πρέπει να εξηγείς και να επεξηγείς κάθε φορά την ανάγκη σου. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται σαφές και με πρακτικό τρόπο πως πίσω από κάθε κακή συμπεριφορά υπάρχουν συνέπειες. Χωρίς εκδικητική στάση και προκλητικό τρόπο.

Παρά τις διαφορές και τις δυσκολίες μας θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι σχέσεις χρειάζονται προσπάθεια, αλλά και στιγμές χαλάρωσης που θα σβήνουν τα κακώς κείμενα.

Τσέκαρε κι αυτό:

Κουκάκι: Μεταμορφώθηκε το πάρκο “Περιβολάκι”