Self test

Οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τη χρήση των self test από τους πολίτες δόθηκαν από τους αρμόδιους φορείς και συγκεκριμένα για το ποιες κατηγορίες πολιτών είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν και για ποιους είναι προαιρετικό.

Το μέτρο των self test είναι προαιρετικό για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αλλά για κάποιες κοινωνικές ομάδες θα είναι υποχρεωτικό και αφορά όσους ασχολούνται με κρίσιμες δραστηριότητες.

Η διάθεση αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία. Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα και αυτό θα συμβαίνει για δύο μήνες.

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και την ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις στην εστίαση, στο τομέα τουρισμού, στην μεταποίηση και στα δικαστήρια να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού.

Επίσης, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν χρήση των self test προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη. Για τη δήλωση θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει πλατφόρμα self testing.gov.gr, μέσω της οποία θα παρέχονται και όλες οι πληροφορίες.

Τρόπος χρήσης των self test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα rapid test. Είναι κυρίως ρινικά test ή test λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες με δεύτερο rapid test, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το θετικό αποτέλεσμα.